Wie is Sebastiaan? (5)

Gevoelige baby

Als baby was Sebastiaan zintuiglijk zeer gevoelig. Hij reageerde vooral sterk op geluiden. Hij raakte van slag toen zijn moeder door een verkoudheid een andere intonatie in haar stem had. Gelukkig liet hij zich wel snel troosten.

Maar Sebastiaan was ook emotioneel gevoelig. Als zijn moeder haast had, als ze niet lekker in haar vel zat, dan merkte je dat aan Sebastiaan. Hij dronk slechter en kwam moeilijker in slaap. Sebastiaan was een lieve, sensitieve, gevoelige, maar ook kwetsbare  baby. Die gevoeligheid is voor een groot deel aangeboren. Dat geldt ook voor het temperament. Zo heeft Sebastiaan meer tijd nodig om aan nieuwe situaties te wennen.

De kern van alle emotionele ontwikkeling is de hechting. Hoe zal de hechting verlopen bij deze gevoelige, kwetsbare baby?

Gezin

Sebastiaan’s ouders zijn al op leeftijd.

Sebastiaan is de oudste zoon uit een gezin van drie kinderen. Onder hem ‘zitten’ twee zussen. Zijn ouders trouwden toen ze ruim dertig jaar oud waren.

Moeder

De moeder van Sebastiaan is steeds meer geestelijk afwezig. Ze raakt de grip op haar wereld kwijt. Het korte geheugen is aanzienlijk verslechterd.
Vroeger regelde zijn moeder alles in huis. Ze was de spil in het gezin. Alle contacten verliepen via haar. Zij was ook degene die altijd naar de ouderavonden van de school ging. Ze ging mee als de kinderen zwemles hadden. Ze hielp de kinderen bij hun huiswerk. Later hielp ze Sebastiaan bij het zoeken naar een baan.

Het lijkt er op dat de ontwikkeling van Sebastiaan stagneert. Zou dat ook kunnen komen doordat het niet goed gaat met zijn moeder?

Vader

De vader van Sebastiaan was bijna altijd van huis. Hij was accountant. Daardoor was hij de hele week ook ’s avonds vaak afwezig. Ook nu hij met pensioen is gaat hij vooral zijn eigen gang. Het hindert hem dat zijn vrouw zo weinig begrijpt.

Uit een onderzoek naar relaties binnen de familie blijkt dat Sebastiaan heel positief denkt over zijn moeder. Hij waardeert haar emotionele betrokkenheid. Hij wordt zeer emotioneel als hij vertelt dat zijn moeder zo achteruit gaat.

Met zijn vader ervaart Sebastiaan geen goede band. Hij heeft het gevoel dat zijn vader hem niet waardeert. Hij is immers mislukt?

Als hij over vroeger praat kan Sebastiaan eigenlijk maar weinig momenten benoemen waarop zijn vader en hij iets ‘samen’ hadden. Sebastiaan zegt dat hij een moederskindje was. En is….

Gebonden aan je moeder

De moeilijkste ‘sprong’ in de emotionele ontwikkeling is het ontwikkelen van een eigen ‘ik’.

Dat schreef ik een paar dagen geleden op mijn weblog. Vandaag nog een stukje toelichting.

Ooit tekende Peter van Straaten een prachtig cartoon van twee oude vrouwen. De één zegt – in mijn eigen woorden – tegen de ander: “Nu ben je al 80 en nog steeds knok je met je moeder….”

Moeder en dochter

Er wordt wel gezegd dat de relatie moeder-dochter in emotioneel opzicht de meest complexe relatie is. In ieder geval zijn er nogal wat dochters die hun leven lang blijven knokken met hun moeder. Dat maakt het leven voor die dochters erg ingewikkeld….

Moeder en zoon

Daar waar ik de indruk heb dat dochters vaak blijven knokken met hun moeder kom ik nogal eens jongens en mannen tegen die op een andere manier niet los kunnen komen van hun moeder. Ze durven de stap naar het groter groeien niet aan. Ze blijven te nauw verbonden met hun moeder.

Advertenties

Auteur: henk50

Ik ben GZ-psycholoog. Sinds 1975 werk ik in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.