De C is van Castelré

Castelré is in geografisch opzicht één van de meest wonderbaarlijke plaatsen in Nederland. Het is een bijna-enclave, die aan de oostkant slechts over een breedte van 200 meter met Nederland verbonden is. Als je hier woont heb je ook aan de noordkant Belgische buren.

Het dorp ligt op slechts 1 km. afstand van Minderhout, maar valt onder de gemeente Baarle Nassau (op 11 km. afstand). Er staat een Nederlandse brievenbus.  Water en aardgas worden door Nederland geleverd, terwijl elektriciteit door een Belgisch bedrijf wordt geleverd. Kinderen gaan in België naar school en de mensen die er nog naar de kerk gaan bezoeken de parochie van Minderhout.

In Castelré landde in 1870 de eerste luchtpost in Nederland. Per luchtballon vanuit het belegerde Parijs. De bedoeling was om in Turnhout te landen, maar de wind waait waarheen hij wil en de eindbestemming van een ballon met luchtpost is dan ook ongewis.

‘Centrum’ van Castelré is een driehoekig dorpsplein met enkele woonhuizen benevens een klein kapelletje.

Advertenties

Auteur: henk50

Ik ben GZ-psycholoog. Sinds 1975 werk ik in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.