Wie is Sebastiaan? (2)

Sebastiaan.... het is niet goed met hem gegaan... Dat was een liedje van Annie M.G. Schmidt. Maar dat ging over een spin. Wat was er met 'onze' Sebastiaan aan de hand?

Vastgelopen

Als we kijken naar de kenmerken die Jacques Heijkoop beschrijft in zijn boek ‘Vastgelopen’ zien we dat hij een aardige reeks aan kenmerken van vastgelopen mensen laat zien. Hoewel de reeks niet als afstreeplijst is bedoeld neem ik toch een aantal kenmerken door.

1) Moeite met overgangen. Dit is het meest opvallende kenmerk bij Sebastiaan. Op gang komen kost hem ontzettend veel energie. Even naar de brievenbus: dat is een huizenhoge emotionele klus waar hij bijna niet toe komt. En toch wordt hij ontzettend moe.

2) Verloren in de tijd. Sebastiaan kan uren bezig zijn met plannen maken, zonder tot iets te komen. En ook daar wordt hij dan toch weer ontzettend moe van. Werkelijk alles stelt hij uit. “Straks” is één van zijn sleutelwoorden. Vaak ligt hij pas om een uur of twee ’s nachts in bed. Hij komt met veel moeite om tegen de middag uit bed.

3) Een negatief zelfbeeld. Sebastiaan denkt heel negatief over zichzelf. Hij vindt zichzelf een nietsnut. Af en toe springt zijn moeder in. Hij komt uit zichzelf nergens toe. Na een vrij weekend heeft hij nog steeds niets opgeruimd. Hij wordt ontzettend moe van zichzelf.

4) Kwaliteit van de relaties (1). Sebastiaan mijdt directe contacten. Op bezoek gaan of visite krijgen kost hem veel energie. Ook telefoongesprekken vallen hem zwaar.

5) Kwaliteit van de relaties (2). Sebastiaan zit steeds in de ‘onderpositie’. Bij voorbaat denkt hij al dat hij iets fout heeft gedaan. Hij is zelfs geneigd om zijn excuses aan te bieden voordat hij iets heeft gedaan. Je weet immers maar nooit wat er fout kan gaan….

6) Communicatie. De mimiek van Sebastiaan is erg vlak. Het aantal contacten dat hij heeft is minimaal. Als er contacten zijn verlopen ze via zijn familie.

7) Plaats in de ruimte. Sebastiaan maakt zich zoveel mogelijk onzichtbaar. Hij wil persé niet opvallen. In gezelschap verschanst hij zich het liefste achter een plantenbak. Als hij een kortdurend baantje heeft gaat hij niet naar de kantine en hij mijdt de koffiemomenten.

8) Gevoelige zintuigen. Sebastiaan was erg gevoelig als het om geluiden gaat (dat hoort bij muzikaliteit). Maar tegenwoordig doen geluiden hem letterlijk zeer. En ook van het licht heeft hij veel last. Ook met bewolkt weer zet hij een zonnebril op.

9) Emoties. De emoties van Sebastiaan lijken vlak. Je ziet hem niet echt blij, maar zeker ook niet boos. Hij geeft aan dat hij continu gespannen is.

10) Gevoelig voor sfeer. Als er maar een klein beetje spanning is in zijn omgeving raakt Sebastiaan direct over zijn hele lichaam gespannen. Hij voelt de spanning direct aan, maar heeft daar geen enkel verweer tegen.

Advertenties

Auteur: henk50

Ik ben GZ-psycholoog. Sinds 1975 werk ik in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog.

2 gedachten over “Wie is Sebastiaan? (2)”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s