Wie is Sebastiaan?

Sebastiaan ontmoette ik jaren geleden. Een heel aardige man van toen tegen de dertig jaar. Maar hij liep vast in zijn leven. Wat was er met hem aan de hand? Dat wilde Sebastiaan zelf ook wel eens weten. Het was een hele puzzel, waarbij ik af en toe een puzzelstukje heb gelegd. Maar die puzzel heb ik niet afgemaakt. Sebastiaan was opeens verdwenen. Ik had het te druk om actief naar hem op zoek te gaan. Hij was wel ergens, maar het leek wel of hij ondergedoken was. Pas een jaar later had ik telefonisch weer eens contact met hem.

Slim genoeg was Sebastiaan wel. Ooit was hij getest en daarbij kwam hij vér boven het gemiddelde IQ in Nederland uit. ‘Hoogbegaafd’ zouden sommige mensen zeggen. Maar hij kon er niets mee.

Sebastiaan kon gemakkelijk het VWO halen. Toch strandde hij in de vierde klas van de HAVO. Dat lag aan het onderwijssysteem, zeggen sommige mensen. Of was het toch nog iets anders?

Toen moest hij solliciteren. Hij werkte regelmatig bij een uitzendbureau. Maar als er op de één of andere manier een probleem was ontstaan durfde hij niet meer naar zijn werk. Ook nam hij dan de telefoon niet meer op. Je wist immers maar nooit of er iemand opbelde die hem een berisping zou geven? In zo’n periode durfde hij ook de deur niet open te doen als de bel ging.

Soms schreef hij muziekrecensies voor een krant. Maar hij durfde zich niet goed vast te leggen op afspraken. Als een krant hem vroeg of hij een concert kon verslaan wist hij immers nooit zeker of er niet iets tussen zou kunnen komen?

Toch lukte het hem af en toe wel om zich wel te binden aan een afspraak. Niettemin was hij dan de hele week bang dat de recensie toch niet zou gaan lukken. Meestal kwam hij echter wel aan bij het concert. En hij schreef ook netjes een verslag.

Thuisgekomen vroeg hij zich dan af waar hij nú weer aan begonnen was. Hij kwam er niet toe om iets op papier te zetten. Uren lang zat hij achter zijn PC. Maar hij was alleen maar met andere dingen bezig. Uiteindelijk ging hij dan maar naar bed. Maar… hij kon niet slapen. Want het werk was nog niet af. Dus stapte hij twee uur later weer uit bed en ging achter de PC zitten.

Boze reacties

Soms kreeg Sebastiaan een recensie wél af. Je zou zeggen dat dat een grote opluchting voor hem zou zijn. Maar helaas: er ontstond een nieuw probleem. Zou de krant wel tevreden zijn over de bespreking? En stond er geen fout in? En als hij de musici nu eens ten onrechte kritiek had gegeven? Had hij het allemaal wel goed gehoord?

Met zweet in zijn handen verstuurde hij uiteindelijk de recensie. Een opluchting? Nee, want hoe zouden de mensen nu reageren op de bespreking? En als er iemand opbelde, wat zou die persoon dan zeggen? Zouden de mensen boos op hem zijn? Zouden de musici hem niet woedend opbellen? Sebastiaan kon er nauwelijks van slapen.

Uiteindelijk kwam Sebastiaan nauwelijks nog de deur uit. Daarom kwam hij in behandeling bij de GGZ. Kan Sebastiaan nog behandeld worden? Hoe kunnen we naar zijn gedrag kijken?

 

Advertenties

Auteur: henk50

Ik ben GZ-psycholoog. Sinds 1975 werk ik in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog.

One thought on “Wie is Sebastiaan?”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s