Streven naar geluk maakt ongelukkig

“Hoe meer je er naar streeft om geluk te ervaren, des te minder zal het je lukken.”

Aldus Berthold Gunster in zijn boek Ja-maar wat als alles lukt?

Het streven naar geluk kunnen we volgens hem maar het beste aan de wilgen hangen,

Eigenlijk – bedacht ik- is het hetzelfde als het het jezelf verplichten om spontaan te zijn. Dat is een paradoxale opdracht. Juist door die opdracht wordt het onmogelijk om spontaan te zijn.

Eigenlijk is het streven naar geluk misschien wel een soort verslaving, een vorm van westerse afgoderij. In ieder geval vormt het de basis voor veel verslavingen. Gokken om het geluk te vinden, drinken om even gelukkig te zijn, crack gebruiken voor dat ultieme geluksmoment. Maar daarna volgt onvermijdelijk een diepe depressie.

Een man werkte om veel geld te verdienen, want als hij veel geld zou verdienen, dán zou hij gelukkig zijn. Hij verdiende veel geld, maar hij werd steeds banger dat hij dat geld ook weer kwijt zou raken.

Een vrouw zette alles op alles op te kunnen verhuizen, want in een andere plaats, dán zou ze gelukkig zijn. Helaas nam ze zichzelf mee naar de nieuwe woonplaats.

Een vrouw wilde graag kinderen, want dán zou ze gelukkig kunnen zijn. Ze kon genieten van haar kinderen, dat waren geluksmomenten, maar echt gelukkig werd ze er niet van.

Martin Seligman, de grondlegger van het begrip aangeleerde hulpeloosheid, schrijft: “de eerste stap op weg naar het bereiken van geluk is het stoppen met het zoeken er naar”.

Advertenties

Auteur: henk50

Ik ben GZ-psycholoog. Sinds 1975 werk ik in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog.

2 gedachten over “Streven naar geluk maakt ongelukkig”

  1. Ik ben daar zelf ook al wat decennia achter. Geluk is een variabel begrip. Als je een hele tijd gelukkig bent, dan vind je dat normaal en moet je opnieuw zoeken naar meer geluk. Als dat niet lukt, dan wordt je ongelukkig. Geluk bestaat alleen omdat er ook ongeluk bestaat. Net zoals er bergtoppen bestaan bij de gratie van dalen. Als je ongeluk vermijdt, (de dalen dempt) dan zal je ook geen geluk ervaren.

    Zelf ben ik meer voor het streven naar tevredenheid, daar kan je behoorlijk gelukkig van worden. De reclamewereld heeft echter niets aan tevreden mensen, die kopen niets. Mensen op zoek naar geluk zijn veel betere klanten en kan je steeds een oude wijn in nieuwe zakken verkopen. Denk aan meubels, kleding en iphones.

  2. Haha .. en zo is dat!
    Ooit stond een leuk artikel in de VK onder de titel: ‘Authenticiteit is nep’ over onze huidige zelfopgelegde eis om echt en oorspronkelijk á la Jean Jacques te zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.