Nieuwbouw European Patent Office

Vanaf een afstand gezien valt het allemaal nog wel mee. De Vliet in Delft (in de richting van Rijswijk) ziet er landelijk uit.

Kijk je wat beter (in dit geval: zoom je in) dan zie je een enorme metalen wand oprijzen. Dit wordt één van de grootste gebouwen van Nederland. Bijna 110 meter hoog, 150 meter lang en slechts 12½ meter breed. Er werken straks zo’n 2700 mensen.

Het is het hoofdgebouw van het European Patent Office, één van de grootste werkgevers in de regio Haaglanden. Het gebouw ligt aan de autoweg en biedt ‘vanzelf’ een geluidsscherm voor de woonwijken van Rijswijk Zuid.

Er worden allerlei ecologische hoogstandjes in verwerkt, zoals een extra gevel voor de gevel van het gebouw, waardoor een binnentuin wordt gecreëerd die zorgt voor natuurlijke ventilatie. Aan de noordzijde is vooral de reflectie van de watermassa op de gevel zichtbaar. Daglicht dat door het water wordt gereflecteerd, wordt via de gevel opgevangen en gedoseerd doorgelaten. Voor warmte en koeling maakt het kantoor gebruik van warmte- en koudeopslag in de bodem met warmtepompen.

Aardig bedacht, allemaal. Maar in zekere zin doet zo’n kolossale muur ook wel beklemmend aan als je vanuit Delft naar Rijswijk fietst.

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

2 gedachten over “Nieuwbouw European Patent Office”

  1. Wat een horizon vervuiling !
    Wat een geld verspilling !

    Ohw wat zeg ik nu toch weer ?

    Wat een slim gebouw, een EPO gebouw nog wel.
    Een parel voor het landschap !
    En de thuiswerkers kunnen eindelijk de huiskamer weer verlaten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: