Oude Delft en kerktoren

Delft is eigenlijk een soort Stadskanaal.

Net als Amsterdam kent de stad zijn eigen grachtengordel. Maar die gordel heeft een heel andere geschiedenis. Delft is namelijk van oorsprong een veenkolonie. Dat zie je in de structuur van de grachten en dwarsvaarten goed terug.

Wij wonen aan het Schiekanaal: in historisch opzicht is dat dus de hoofdvaart, die vanuit het zuiden (Delftshaven) in noordwestelijke richting gegraven werd.

In de 13e eeuw ontstond er steeds meer stedelijke bebouwing. Men wilde ook de houten noodkerk vervangen door een wat meer luxe gebouw van steen. En toen kwam er ook de behoefte aan een toren. Hoe hoger de toren, des te belangrijker de kerk. Een variant op de torenbouw van Babel, maar dan in de Middeleeuwen.

Rond 1325 werd begonnen met de bouw van de toren. Omdat er geen ruimte was naast de kerk besloot men om het water van de de Oude Delf(t) een eindje te verleggen. Daar kan dan die toren op gebouwd worden. Maar wat men niet had bedacht is dat je dan de kans op verzakking wel érg groot maakt. Er was nog geen Technische Universiteit in Delft, dus men hand het nog niet kunnen berekenen… Daar zou men tegenwoordig hebben geadviseerd om zo’n zware toren op ondergrondse pijlers te bouwen, die tot vijf meter diep hadden moeten zijn.

Al tijdens de bouw begon de toren flink te verzakken. Dat zagen de bouwers ook gebeuren en ze hebben stapsgewijs tijdens de bouw de verzakking gecorrigeerd. Vandaar dat er ‘knikken’ in de toren te zien zijn, onderin hangt hij veel meer uit het lood dan boven in. In totaal hangt de 75 meter hoge toren twee meter uit het lood.

In de kerk hangt de zwaarste torenklok van Nederland. Hij weegt 9000 kilo. Ik vraag me af hoe ze die naar boven hebben gekregen. Het schijnt dat de kopjes van de buren op de tafels trillen als deze bordonklok wordt geluid. Wij wonen 700 meter verderop en hebben geen last van trillende kopjes.

Advertenties

Auteur: henk50

Ik ben GZ-psycholoog. Sinds 1975 werk ik in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog.

3 gedachten over “Oude Delft en kerktoren”

 1. De klok wordt alleen geluid bij speciale gelegenheden. Zo hoorde ik de klok in Vlaardingen west bij de begrafenis van prins Claus (denk ik). Heftig geluid. Bang dat de boel nog verder verzakt gebruiken ze de klok maar zeer zelden.

 2. Ze hebben ook optisch geprobeerd de toren recht te trekken, wist je dat? Zo zit er bijvoorbeeld naast de klok aan de ene kant een langer “uitsteeksel” dan aan de andere kant.

 3. Die scheve toren ken ik.

  Maar de geschiedenis van een veenkolonie is nieuw voor mij.
  Ik wil de volgende keer het stratenpatroon nog eens goed bekijken.

  Het stratenpatroon van de Amsterdamse Pijp laat het slotenpatroon van het voormalige boerenlandschap nog goed zien.

  Leuk blog!

  Zonnige groet,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.