Sint Anna Parochie

Dit is het derde kerkgebouw in de nog niet zo lange geschiedenis van het dorp Sint Anna Parochie, de hoofdstad van Het Bildt. 

Het eerste gebouw was zó bouwvallig, dat de bisschop het niet wilde (laten) inzegenen. Hij was vermoedelijk bang dat hij het dak op zijn hoofd zou krijgen.

Omdat een niet ingezegende kerk in de Rooms-Katholieke traditie geen kerk is bouwden de dorpelingen daarom maar een steviger exemplaar. Dat gebouw heeft het ook niet lang volgehouden. Toen werd deze kerk gebouwd. Dat kon dankzij meneer Willem van Haren, die de bouw financierde. De preekstoel werd geleverd door Maria van Nassau. De deuren van de grafkapel waren een geschenk van koning Karel XI van Zweden.

Zo kom je als gemeenteleden zonder grote lasten aan een aanzienlijk kerkgebouw, dat – net zoals enkele andere kerken uit die tijd, zoals de Noorderkerk in Amsterdam en de stadskerk van Willemstad – een achtkantige vorm heeft.

In deze kerk trouwde de Leidenaar Rembrandt van Rijn met een burgemeestersdochter uit Friesland: Saskia van Uylenburgh. 

Sint Anna Parochie (4000 inwoners) is een levendig dorp met een aantal basisvoorzieningen. De levendigheid wordt geaccentureerd doordat er aan de westzijde van het dorp zo’n 400 asielzoekers wonen. Op het terrein van het AZC bevindt zich ook een basisschool.

Vanuit Sint Anna Parochie maak ik een doorsteek in Noordelijke richting naar Nij Altoena. Onder Rooms-Katholieken is dit een bekende naam vanwege een aantal Mariaverschijingen. De kerk in het dorp is echter protestants. Na twee mislukte pogingen kreeg de plaats pas in 2006 erkenning als een apart dorp binnen de gemeente Het Bildt. Het dorp had zelfs geen eigen postcode… Er is (nog) wel een brievenbus, maar het behoud staat bij Post.nl onder druk.

Nij Altoena maakt deel uit van de langste straat van Nederland (zie een eerder blog). Het motto van het dorp is ‘mooi weune tussen e diken’.  Er staan allerlei ruime huizen met vrij uitzicht over de weilanden te koop voor een prijs van rond de 200.000 euro.

Advertenties

Auteur: henk50

Ik ben GZ-psycholoog. Sinds 1975 werk ik in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog.

2 gedachten over “Sint Anna Parochie”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.