Sint Jacobiparochie

En toen was ik in Sint Jacobiparochie.

Hoewel veel Hollanders hier nooit van gehoord hebben is het toch een bekende plaats. Hier begint het Jabikspaad, de voorloper van het Jacobspad naar Santiago de Compostela. Maar ook de Europese kustroute E 9 (een andere wandelroute waarbij dit deel het Friese Kustpad heet) loopt door Sint Jacobiparochie.

Vanwege dit permanente gewandel zijn er in het dorp zelfs vijf hotels/ overnachtingsplekken. En dat op nog geen 1400 inwoners. Er is geen schoenhandel. Dat valt dan weer een beetje tegen. Knapt je veter bij de start, is er geen schoenenwinkel. Wel is er een klusbedrijf, dus handige mensen kunnen hun eigen schoenen bouwen.

Oorspronkelijk heette het dorp trouwens anders: Wijngaarden. En dat is dan weer een dorp onder de rook van Sliedrecht, dat op zijn beurt onder de rook van Dordrecht ligt. Dat kwam omdat veel landarbeiders uit dat dorp naar het pas ingedijkte Het Bildt kwamen.

Een opmerkelijk gebouw in Sint Jacobiparochie is de neo-classicistische Grote Kerk, die wel wat weg heeft van een Griekse tempel. Het gebouw doet geen dienst meer als kerkgebouw, maar het is een cultureel centrum geworden.

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Eén gedachte over “Sint Jacobiparochie”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: