Levenscyclus en familieverhoudingen

Jahan is de oudste uit een gezin van vier kinderen.

Hij heeft twee zussen en een broer.

Zoons

De broer wordt Bertje genoemd. Dat zegt wel iets over de gezinssituatie. Bertje is een volwassen man van 48 jaar. Hij woont nog steeds bij zijn hoogbejaarde moeder. Ze regelt van alles voor haar zoon en dat houdt haar ook een beetje op de been, het is een levensdoel voor haar.

Bertje werkt op een boerderij en heeft in de loop van de tijd aardig wat geld gespaard. Hij heeft ook zijn rijbewijs gehaald en een eigen auto. Zijn moeder vindt het niet nodig dat hij kostgeld betaalt. “Us jonkske mist al zoveel!”

De moeder heeft een sterke band met de beide zoons. De oudste zoon ziet ze als de vervanger van haar man, die al jaren geleden is overleden. Hij woont een uur rijden bij haar vandaan, maar er is bijna dagelijks belcontact.

Dochters

De dochters hebben een ambivalente relatie met hun moeder. Ze hebben moeite met het bepalende karakter van hun moeder. Het kost hen moeite om uit de band (die ze als knellend ervaren) te komen.

Een tijd lang heeft één dochter zelfs geen contact meer gehad met haar moeder. Ze hoopte jarenlang haar moeder te kunnen veranderen, maar die moed heeft ze opgegeven. Maar er was daarna geen nieuw evenwicht ontstaan, maar slechts passief verzet.

De zussen verzetten zich beiden tegen de controle door hun moeder. Dat is één van hun allergieën. Een allergie heeft vaak te maken met eigen voorbewuste motieven. De zussen kunnen er in het dagelijks leven niet tegen als een ander de controle overneemt.

Je zou denken dat de moeite die ze met het gedrag van hun moeder hebben hen verbindt, maar er is ook rivaliteit tussen de beide zussen.

Relatiekeuze

Een allergie voor controle leidt vaak – paradoxaal genoeg – ook weer tot ‘controlebehoefte’, tot controleerderig gedrag’.  Betty Carter en Monica McGoldrick geven in hun boek ‘The expanded life circle’ (1999) aan hoe dit ook weer de keuze voor een partner beïnvloedt. Er is een aanzienlijke kans dat de partners van beide zussen volgzame types zullen zijn. Net zoals hun vader dat was ten opzichte van hun moeder en net zoals hun oudste broer. Dan zou de geschiedenis zich dus herhalen (‘transgenerationeel’).

De situatie verandert

Maar moeder wordt ouder en grijzer. Het huis wordt te groot, het traplopen wordt lastiger. Er kan zomaar iets mis gaan. Dus er nadert een kantelpunt. Als moeder niet meer zo goed voor zichzelf kan zorgen, worden de rollen dan omgedraaid? Neemt één van de kinderen dan de zorg voor moeder over? Of groeit de rivaliteit tussen beide dochters? Ontstaat er een competitie over de zorg voor hun moeder?

En hoe gaat het tussen de dochters en de oudste broer?

En als moeder niet langer kan zorgen voor Bertje, maar hoe zal dit dan verder gaan? Krijgt Bertje dan in één van zijn zussen een vervangende moeder?

Allemaal thema’s voor een contextueel therapeut. Dus dat wordt spannend…

Advertenties

Auteur: henk50

Ik ben GZ-psycholoog. Sinds 1975 werk ik in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog.

2 gedachten over “Levenscyclus en familieverhoudingen”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.