Begeleiding bij verstoorde hechting (5)

Boris en Zeanah (2003) hebben enkele kenmerken van verstoorde hechting bij jonge kinderen op een rijtje gezet (denk hierbij vooral aan kleuters):

Affectie: het kind maakt oppervlakkig contact en laat weinig genegenheid zien óf het kind is knuffelbaar ten opzichte van iedereen, zonder onderscheid tussen personen te maken

Zoeken van troost: het kind zoekt weinig tot geen troost bij angst, ziekte of pijn. Het kind probeert het dus allemaal zelf uit te zoeken en zichzelf te redden.

Vertrouwen in hulp: het kind is zeer claimend ten opzichte van de volwassene óf het vraagt juist helemaal geen hulp en probeert zichzelf te redden zonder ooit te vragen om geholpen te worden.

Samenwerking met volwassenen: óf het kind is oppositioneel en dwars ten opzichte van alles wat de volwassene zegt óf het is veel te meegaand en laat nauwelijks merken iets niet te willen.

Onderzoekend gedrag: het kind gaat in een voor hem onbekende situatie zijn eigen gang zonder in de gaten te houden waar de opvoeder zich bevindt óf het durft niet op onderzoek uit te gaan en blijft voortdurend in de buurt van de opvoeder.

Controlerend gedrag: het kind heeft de neiging om controlerend (‘bazig’) te zijn ten opzichte van de opvoeder. Of het kind probeert de opvoeder te verzorgen, er voor te zorgen dat er thuis niets mis gaat (dit zie je bijvoorbeeld nogal eens bij kinderen van verslaafde ouders).

Reactie bij hereniging: de opvoeder mijden, niet even willen knuffelen, de eigen gang willen blijven gaan óf gemengd: knuffel en agressie kunnen door elkaar lopen.

Reactie naar vreemden: zeer afwerend, ook in de nabijheid van de opvoeder óf juist veel te ‘close’ met iedere vreemde (iedereen aanspreken, direct op schoot gaan zitten).

Voor volwassenen bestaat het Adult Attachment Interview dat een beeld geeft van de wijze waarop volwassenen zich gehecht hebben. Maar: “Don’t try this at home”: het moet worden afgenomen door geschoolde onderzoekers.

 

Auteur: henk50

Ik ben GZ-psycholoog. Sinds 1975 werk ik in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s