De Zak vervolgd (3)

Je zou denken dat het in Rilland koud was, maar het is er buitengewoon zacht. De lente is in aantocht. Alhoewel: maart roert vaak ook zijn staart. Eén zachte dag maakt nog geen lente. Zoals de barometer thuis tikt, tikt hij nergens. 

Rilland-Bath wordt vaak in één adem genoemd. Toch zijn het echt twee verschillende dorpen die nogal uit elkaar liggen. En dan heb je ook nog de Stationsbuurt rond het verstilde station van Rilland-Bath. En daar heb je meteen de oorzaak van dit duodenken: de stationsnaam.

Rilland zelf is ook nogal verknipt. De autoweg heeft bij aanleg een rechte lijn door het dorp getrokken.

Het eerste dorp Rilland werd in 1530 door de golven verzwolgen. Maar zoals de Zeeuwen zeggen: Luctor et Emergo (Lukt het Vandaag Niet, dan Lukt het Morgen). Het door de zee overspoelde land werd weer herwonnen. In 1782 was hier opnieuw een dorp Rilland, al was het maar klein (tien arbeiderswoningen). Momenteel telt Rilland zo’n 3000 inwoners. Het ligt strategisch best aantrekkelijk, als poort van Zeeland én met een station én in de nabijheid van het Schelde-Rijnkanaal. Er zijn in het dorp zelf zelfs drie brievenbussen.

Dorpen die in de 18e en 19e eeuw werden gebouwd hebben eigenlijk altijd een rechthoekig stratenpatroon. Dat kwam door Leeghwater, die bedacht dat dat wel zo efficiënt was (zie de Noordhollandse polders Schermer, Beemster, Purmer en Wormer en later de Haarlemmermeer). Zelfs de wegen en de dorpen en Iowa (USA) werden volgens dit idee aangelegd en gebouwd. Zo ook Rilland. De structuur van het dorp is daardoor best overzichtelijk.

Fiets je over de rechte hoofdweg rechtdoor, dan zou het zomaar kunnen staan te gebeuren dat je Bath voorbij fietst. Dat dorp heeft zich wat zijdelings van de weg verstopt. Je moet echt even bewust een afslag nemen om in Bath terecht te komen. In dit niet het chique Engelse Bath, maar het uit de Zeeuwse klei getrokken dorp.

Eerdere versies van het dorp werden verzwolgen door de woeste baren. Het huidige dorp is nog maar twee eeuwen oud. Ooit was hier een groot fort (met 300 manschappen), dat een belangrijke rol speelde in de Franse tijd en tijdens de Belgische revolutie.

Bath is een dorp met nog geen 100 inwoners. Er zal niet zoveel zijn te beleven. Toch is er nog wél een brievenbus.

Maar wie van een spectaculair uitzicht wil genieten moet hier de dijk beklimmen. De Schelde maakt hier – komend vanuit België – een scherpe bocht naar het westen. De watergeul staat bekend als het Nauw van Bath. Enorme zeeschepen lijken vanaf een bepaalde plek recht op de dijk aan te varen om nog net op tijd een bocht te maken in de goede richting.

Op de dijk staat een schuilhuisje dat vandaag dienst doet voor een groep Zeeuwse hangouderen. Ze waren met een fietstocht bezig, maar kennelijk is het hier zo goed toeven dat ze maar moeilijk weer op gang komen.

Ik besluit nog wat verder te fietsen. De Bathseweg voert mij in de richting van de grens met Noord-Brabant.  

Advertenties

Auteur: henk50

Ik ben GZ-psycholoog. Sinds 1975 werk ik in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog.

One thought on “De Zak vervolgd (3)”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.