Verkiezingen

In de loop van de jaren zijn we verder naar het zuiden afgezakt.

Den Helder

We woonden 28 jaar in Den Helder (ongeveer 56.000 inwoners). Die plaats is in bestuurlijk opzicht nogal problematisch. Maar ook in economisch opzicht gaat het Den Helder niet voor de wind. Zie je dat terug bij de uitslagen van de landelijke verkiezingen?

Als je het aantal stemmen voor de PVV ziet als een signaal van de boze witte kiezer laat dat mogelijk iets zien van

 1. VVD: 21,7%
 2. PVV: 19,2%
 3. CDA: 11,9%
 4. SP:     8,3%
 5. GL:    6,4%

Alkmaar

Daarna woonden we 13 jaar in Alkmaar (107.000 inwoners). Volgens Time is Alkmaar een gemiddelde Nederlandse stad. Als je iets van Nederland wilt zien, bekijk dan niet alleen Amsterdam, maar ook Alkmaar, aldus dit tijdschrift. Is de uitkomst in Alkmaar vergelijkbaar met de gemiddelde uitkomst in Nederland? In de eerste kolom Alkmaar, in de tweede kolom landelijk.

 1. VVD:  22,2%       21,2%
 2. D’66: 13,8%        12,2%
 3. GL:    12,8%          9,1%
 4. PVV:  10,7%         13,4%
 5. CDA:   8,7%         12,4%

Groen Links trok in Alkmaar een hoger percentage kiezers dan landelijk het geval was, de PVV en het CDA een lager percentage kiezers.

Delft

Sinds een half jaar wonen we in de studentenstad Delft (101.000 inwoners). De studentenpartij STIP bezet in de gemeenteraad vier zetels. Maar die partij deed landelijk niet mee. Je kunt verwachten dat in zo’n stad D’66 en Groen Links veel stemmen trekken. Was dat ook zo?

 1. D’66: 20,3 % (+ 5,1%)
 2. VVD:  17,6%  (- 4,2%)
 3. GL:    14,3%  ( + 9,9%)
 4. PVV:  11,5%   ( + 2,2%)
 5. CDA:   7,4%  ( + 1,9%)

VNL, Nieuwe Wegen en de Piratenpartij zouden met gemak over de kiesdrempel zijn gesprongen met respectievelijk drie, drie en één zetel. Het beeld past bij een studentenstad. De partijen die onder studenten populair zijn deden het in Delft naar verhouding goed.

Advertenties

Auteur: henk50

Ik ben GZ-psycholoog. Sinds 1975 werk ik in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog.

One thought on “Verkiezingen”

 1. Mijn idee is ook dat Alkmaar erg gemiddeld is behalve qua winkelaanbod en sportvoorzieningen, die zijn ver boven het landelijk gemiddelde. De gemeentelijke belastingen zijn dan weer de laagste van Nederland. Qua opleidingsniveau is het iets onder het gemiddelde. Zogenaamde niet-westerse allochtonen (Turken, Marokkanen en dergelijke) zit Alkmaar met 12% precies op het landelijk gemiddelde. Delft zit daar met 19% ruim boven en Den Helder zit er zeer ver onder. Daar wonen meer Antillianen. Hun totale aantal niet-Nederlanders zit op 10% terwijl dat voor Alkmaar zo’n 16% is en voor delft 30%. Het PVV-percentage zou om die reden in Den Helder veel lager moeten zijn dan in Delft. Punt is dat het opleidingsniveau in Den Helder het laagst is en de werkloosheid en winkelleegstand het hoogst.

  Landelijke verkiezingen hebben ook te maken met lokale partijen. In Alkmaar gaat 33% van de stemmen naar lokale partijen OPA/LA. In Delft is dat 27% en Den Helder is dat 45%. (Rotterdam 35%) Die mensen moeten iets met de landelijke verkiezingen. Een deel blijft thuis, een ander deel verdeelt zich over de andere partijen en voor de PVV raapt er een flink aandeel van op.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.