VRET: angst voor de tandarts

Maandag werd op mijn werk de VRET ‘feestelijk’ in gebruik genomen.

De naam VRET betekent Virtual Reality Therapie. Deze behandelmethode is zeer effectief gebleken bij de behandeling van specifieke angststoornissen. Voorbeelden zijn: de vliegangst, pleinvrees, hoogtevrees en de angst voor spinnen. Maar deze behandeling was nog niet onderzocht bij mensen met angst voor de tandarts.

Tandarts Kumar Raghav Gujjar doet in Maleisië onderzoek naar de behandeling met de VRET van patiënten die erg bang zijn voor de tandarts en hij presenteerde maandag de eerste onderzoeksresultaten. Hopelijk heeft deze tandarts geen vliegangst, want het is een eind vliegen. Hij noemt zijn behandeling het het Dentist Anxiety Treatment System. 

Hoe het werkt? Je krijgt een 3D bril op en op het scherm zie je een behandelkamer (de foto is van een andere behandeling, University of Manchester). Vervolgens worden de stappen doorgelopen die je ook bij de tandarts zou moeten maken.

Zoals: de tandarts verschijnt met zijn grote hoofd en grote handen boven de stoel, hij pakt een spiegeltje, gaat je mond controleren, pakt een spuit om te verdoven, pakt de boor en gaat boren. Het boren kan in twee stappen worden geoefend: zonder geluid en mét geluid.

Het voordeel voor de patiënt is dat hij de behandeling kan stoppen zodra het te spannend wordt. Bovendien zit er een paniekknop op: als het allemaal te spannend wordt kun je meteen (laten) stoppen met de behandeling. Ter controle wordt ook de hartslag gemeten, zodat de observator nog eens extra kan kijken of het allemaal goed gaat. Bij mij ging de hartslag omlaag zodra de tandarts begon te boren. Misschien is geboord worden voor mij wel een rustgevende activiteit (…).

Inmiddels heeft tandarts Kumar een 50-tal patiënten op deze manier behandeld en de resultaten zijn hoopgevend. Bij tien patiënten is uitgebreid geprotocolleerd onderzoek gedaan. Alle angstige patiënten bleken na behandeling met VRET goed behandelbaar te zijn.

De meeste patiënten hadden aan één behandelsessie genoeg, een patiënt werd drie keer met VRET behandeld voordat ze goed behandelbaar was. Alle patiënten gaven ook zelf aan dat ze veel minder angstig waren voor het bezoek aan de tandarts. De stappen die bij de VRET genomen waren bleken nu zonder problemen toepasbaar tijdens de behandeling door de tandarts, inclusief het verdoven en het boren.

 

 

Advertenties

Auteur: henk50

Ik ben GZ-psycholoog. Sinds 1975 werk ik in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog.

One thought on “VRET: angst voor de tandarts”

  1. Mooi stuk Henk. Ik heb zelf ook een artikel erover geschreven over hoe angst voor de tandarts in de toekomst verleden tijd zal zijn: http://www.spoedtandarts.org/behandeling-van-angst-voor-de-tandarts/ . Vind het zelf een zeer mooi onderwerp wat revolutionair kan zijn binnen de tandheelkunde. Als je wel niet ziet hoe veel mensen angst hebben, dan kan het met VRET mogelijk helemaal verleden tijd zijn.

    Daarnaast is VRET natuurlijk ook voor vele andere fobieën van toegevoegde waarde zijn. Als het ook nog eens voor iedereen toegankelijk kan worden, dan bestaat er misschien wel een toekomst zonder angst!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.