Pedagogisch Weltevree

Eindelijk wisten we hoe het zat. Als we maar positief genoeg zouden opvoeden zou iedereen gelukkig worden. Gelukkige ouders omdat ze geen conflicten meer hebben met hun kinderen, gelukkige kinderen omdat ze overal over mee mogen denken. Ouders en kinderen samen in het sprookjesachtige Pedagogisch Huisje Weltevree.

Nou ja, als we eerlijk zijn waren we niet de eersten. Jean Jacques Rousseau had in de 18e eeuw ook al van die ideeën. Zijn vijf kinderen kwamen in kindertehuizen terecht, dus dat experiment was niet helemaal geslaagd. Maar wij zijn nu heel wat wijzer, wij maken die fouten niet meer…

En dan komen er opeens een paar pedagogische hotemetoten die beweren dat het allemaal niet zo goed is. Wat zullen we nú krijgen? We hadden toch eindelijk het pedagogische wiel uitgevonden? Maar helaas, dat wiel blijkt niet helemaal zo goed te draaien. Sterker nog: het loopt spaak. De verlichte ideeën van de flowerpower blijken uiteindelijk een kweekvijver voor narcisten te zijn. Positief opvoeden heeft negatieve effecten op kinderen. Ze worden allemaal prinsessen (m/v) op erwten met ouders die in de bonen zijn.

Opmerkelijk was dat uitgerekend de links-liberale Volkskrant destijds één van de eerste media was die het aandurfde om de praatjesmakers-subcultuur de bel aan te binden. Dat resulteerde twintig jaar geleden in een bundel bijdragen van historisch pedagoge Mirjam Schöttelndreier: Monsters van kinderen, draken van ouders. Kinderen zijn zo bewust gepland en zó gewenst dat ze worden gebruikt als trofeeën van fantastisch ouderschap. Maar er ging nog bijna een generatie overheen voordat de gevolgen van de pedagogische grenzenloosheid echt in de publiciteit aan de orde werden gesteld.

Advertenties

Auteur: henk50

Ik ben GZ-psycholoog. Sinds 1975 werk ik in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.