Eigen hechtingsstijl en zorg (2)

“De kwaliteit van onze gehechtheid speelt een rol wanneer we ondersteuning aan andere mensen willen bieden. Deze kwaliteit oefent namelijk een grote invloed uit op de soepelheid waarmee we ons relationeel aanbod kunnen bijsturen.” Aldus Erik de Belie (2014).

Een veilige hechting maakt mensen:

a) meer sensitief op wat de ander nodig heeft

b) meer flexibel in reacties op de ander

c) meer stressbestendig

d) meer geneigd om het werk ondanks de emotioneel belastende aspecten vol te houden.

Je zou kunnen zeggen: bij een veilige hechting is de emotionele accu beter opgeladen. Dat maakt dat je minder hoeft te overleven en meer ruimte hebt om te leven.

Erkenning

Mensen die niet veilig gehecht zijn voelen zich ongemakkelijker in relaties tot anderen. Een kwetsbaar aspect van mensen die zich in relaties onveilig voelen is dat er teveel energie gaat zitten in het zoeken naar erkenning.

Naar de zorg toe: je wilt zorgen voor de ander. Je hoopt dat de ander jou een goede verzorger vindt en dat je daarmee waardering krijgt voor je werk. Eigenlijk heb je de ander dan dus nodig om daarmee een meer positief beeld van jezelf te ontwikkelen. Maar wat gebeurt er met jou als de ander jouw zorg afwijst?

Naar collega’s en leidinggevenden toe: je wilt ook erkenning van collega’s dat je je werk goed doet. En je wilt graag van je baas horen dat je een werknemer bent die niet gemist kan worden in het team. Op zichzelf is dat een normale behoefte. Mensen mogen best wel eens wat vaker tegen elkaar waardering uitspreken. Maar wat gebeurt er met jou als je teveel afhankelijk wordt van die waardering?

Controle

Eén van de mechanismen die dan op kan treden is dat mensen meer op de controle gaan zitten. Bijvoorbeeld: de kasten moeten er altijd netjes uit zien, het papierwerk moet perfect op orde zijn of je zoek je heil in één manier van werken waar niet meer vanaf geweken wordt.

Samengevat: je bent niet meer nieuwsgierig. Er is maar één manier van reageren en dat is de manier waarop jij het doet. In de transactionele analyse schuif je door naar de bovenpositie of naar de onderpositie. De Volwassen-positie (gelijkwaardig) komt steeds minder in beeld. Dit leidt gemakkelijk tot spanningen in het functioneren van teams.

Deuken en blutsen

Niemand van ons is veilig gehecht. We lopen allemaal in onze ontwikkeling emotionele deuken en blutsen op. Toch kunnen we in redelijke mate veilig gehecht zijn.

Veilig(er) gehecht

Wat zijn begeleiderskenmerken van opvoeders/begeleiders die veilig gehecht zijn? Naast Erik de Belie noem ik ook Professor Carlo Schluengel die zich als hoogleraar aan de VU specialiseerde op het thema hechting.

Veilig gehechte begeleiders zijn:

a) meer emotioneel beschikbaar voor hun cliënten

b) staan meer open voor signalen en initiatieven van hun cliënten

c) zijn beter in staat om kritisch te reflecteren op hun aandeel in de interactie

d) ze zijn in hun gedrag meer voorspelbaar voor cliënten

Advertenties

Auteur: henk50

Ik ben GZ-psycholoog. Sinds 1975 werk ik in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.