Midden Delfland (1)

Vroeger maakte ik twee keer in de maand een fietstocht over de grens. Met de eerste trein naar Verweggistan (Duitsland of België) en dan een hele dag fietsen. Tegenwoordig kom ik bijna de provincie niet meer uit. Het verslag van een middagtochtje vanuit huis.

Delft ligt ingeklemd tussen stedelijke bebouwing, bedrijventerreinen, autowegen en een kassengebied. Het is het dichtst bevolkte deel van Nederland. Maar al ruim een halve eeuw geleden werd besloten dat er een buffer moest blijven tussen de regio Den Haag en de regio Rotterdam. Dat is Midden-Delfland.

De druk om hier tóch te bouwen is aanzienlijk en soms sneuvelt er een ideaal. Toch wekt dit gebied nog altijd de illusie van een agrarisch gebied met veel ruimte. Vooral als het wat mistig is. Als het helder is zie je overal om je heen in de verte hoogbouw en industrie.

Woensdag was de laatste zonnige dag van de week. Om twee uur had ik zoveel werk verricht dat ik besloot dat ik een fietsrondje verdiend had. Dus besteeg ik het zadel van mijn Batavus en besloot een rondje in de omgeving te gaan fietsen. Eerst tegen de wind in, zodat de beloning aan het eind van de rit kon volgen.

delftse-schieWe wonen aan de Delfste Schie, ook wel het Schiekanaal genoemd, en je kunt vanuit ons huis bijna autovrij naar Schiedam fietsen.

De eerste kilometers fiets ik gelijk op met een vrachtschip dat net een lading had gelost. Aan de overkant zie je op de foto een scheepsreparatiewerf. Ik wil nog altijd een keer kijken als er een schip te water wordt geladen. Dat is een jeugdherinnering van de scheepswerf Bijker in Gorkum.

broertjespadVoor de buurtschap Zweth sla ik rechtsaf. Het oorspronkelijke weidegebied is hier veranderd in een parkachtig bosgebied: het Abtswoudse Bos. 

Parallel aan de spoorlijn, maar op een kilometer afstand, loopt het Broertjespad tot aan de Noordelijke bebouwing van Schiedam. Fiets je die plaats door vanaf de Noordrand tot aan de Nieuwe Waterweg, dan ben je 6 km verder. Maar ik fiets net buiten de stedelijke bebouwing verder in westelijke richting.

midden-delfland-bij-schiedam-noordIk kruis de nieuwe autoweg van Rijswijk naar de Beneluxtunnel waar een halve eeuw discussie over is geweest. De weg ligt verdiept onder het maaiveld, zodat geluidsoverlast en horizonvervuiling beperkt blijven.

vockestaertpolder-bij-vlaardingenVoorbij deze autoweg ligt de bebouwing van Vlaardingen, die ook al heel ver de polder in reikt. Vlaardingen is bekend vanwege twee zaken. In de eerste plaats kocht ik van mijn eerste vakantiegeld hier een fiets (een Benzo, die hier gemaakt werd, hij kostte 160 gulden oftewel ruim 60 euro). Op die fiets (zonder versnellingen) reed ik o.a. naar door Belgie, naar Frankrijk, naar Denemarken en door de Eiffel. 

reigerIn de tweede plaats komt één van mijn favoriete schrijvers hier vandaan: Levi Weemoedt. Volgens Levi kan het nooit goed met je aflopen als je in Vlaardingen geboren bent. Hij is ondertussen naar Assen verhuisd. Dat lijkt mij nu juist weer een probleem. Daar heeft de plaatselijke zilverreiger dan weer geen boodschap aan.

Hoewel Vlaardingen (net als Schiedam en Maassluis) een aardig historisch centrum heeft geef ik er de voorkeur aan om langs groene dreven verder te fietsen.

Advertenties

Auteur: henk50

Ik ben GZ-psycholoog. Sinds 1975 werk ik in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s