Controle: de stalker

Eén van de meest complex te bestrijden en te behandelen gedragingen is die van het stalken. Ook het stalken heeft alles te maken met de behoefte aan controle over de ander.

TV

Momenteel draait bij SBS het programma ‘Gestalkt’ en daar zie je goed in wat de patronen van het stalken zijn. De ander heeft de relatie verbroken en de persoon in kwestie kan dat niet verdragen. Op alle mogelijke manieren probeert hij/zij alsnog de controle terug te krijgen. Meestal gebeurt dat door een oplopende reeks aan bedreigingen of soms ook daadwerkelijk verbaal of fysiek geweld.

Zes typen

Nu worden er in de literatuur zes verschillende typen stalkers beschreven. de stalker die het meest bekend is is die van het type van de afgewezen stalker: hij stalkt nadat een ex-partner de relatie beëindigd. Er staat hij, maar er zijn ook vrouwen die een ex-partner stalken. Een vriend van mij werd jaren geleden tot op zijn werk dagelijks gestalkt door zijn ex. Het ging zó ver dat hij een andere werkplek moest zoeken.

Deze dader wil graag weer een relatie met de stalker of zoekt wraak.  Deze stalker is vaak extreem jaloers en is het meest vasthoudend van alle typen.

Sociaal wordt asociaal

Opmerkelijk was het voorbeeld van een stalker die een vrouw die zich eenzaam voelde binnen enkele maanden helemaal voor zichzelf had. Hij deed de boodschappen, bracht de kinderen naar school. Aanvankelijk vond die vrouw dat heerlijk na alle drukte die ze had meegemaakt. Maar toen ze uit die droom ontwaakte ontdekte ze dat ze helemaal geen sociale contacten meer had. Toen de vrouw probeerde om weer de deur uit te gaan was het huis te klein. Hij zorgde zo goed voor haar, waarom was ze dan zo ondankbaar? Hij wilde haar dus helemaal voor zichzelf. Wat in eerste instantie leek als sociaal gedrag, was dus asociaal gedrag.

Op een gegeven ogenblik verbrak de vrouw de relatie: de man moest het pand verlaten. Dat deed hij zonder problemen. Maar daar zat nu juist de angel. Hij hoopte daarmee dat zijn ex zou denken dat het toch nog mee viel en dat ze hem terug zou roepen. Toen dit na enkele dagen niet was gebeurd begon het stalken. Iedere dag reed hij een paar keer langs haar huis, dagelijks kreeg ze berichten en de bedreigingen werden steeds ernstiger. Ook stond hij frontaal voor haar raam als ze ’s morgens de gordijnen open deed of om de hoek in de steeg als ze de kinderen naar school bracht.

Door dit gedrag had de man alsnog de controle over zijn ex: ze dacht aan niets anders meer.

Psychologische achtergrond

Kijk ik naar de psychologische achtergrond van deze vorm van stalking dat dan zie ik o.a.

  1. Mensen met narcistische persoonlijkheidstrekken. Ze ervaren de verlating als een krenking. Zij zijn toch de liefste en de beste?

2. Er zijn ook mensen waarbij ik denk dat de zogenaamde angstig-ambivalente hechting een rol speelt: de boosheid om de verlating is zó groot dat ze de ander pijn gaan doen.

3. Tenslotte speelt jaloezie een grote rol: als er een nieuwe partner in beeld lijkt te zijn wordt de jaloezie nóg groter: dat is voor de ex-partner onverdraaglijk. Hij wordt ingeruild voor een ander exemplaar. Precies zoals de peuter de beleving kan hebben dat een jonger broertje of zusje zijn of haar plek inneemt.

Advertenties

Auteur: henk50

Ik ben GZ-psycholoog. Sinds 1975 werk ik in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog.

One thought on “Controle: de stalker”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s