Vriesfietsen (2) : via Nieuw Loosdrecht

breukeleveensche-plasLangs de Nieuweweg (vanuit Tienhoven richting Breukelen) ligt een kersvers fietspad. Gelukkig maar. Ik vond dit een enge weg vanwege het vele hardrijdende verkeer.

Ik zie een aantal ooievaars. Vroeger vlogen die vogels naar het warme zuiden, tegenwoordig overwinteren ze gewoon in Nederland.

Even verderop steek ik de weg over door Breukeleveen. Ik zou door de provincie Utrecht fietsen, maar ik blijk me hier in Noord-Holland te bevinden. Na 1500 meter de hoek om en dan heet het dorp Muyeveld. En weer 1500 meter verderop is het Boomhoek. 

Je moet hier flink wat geld neertellen om een huis te kunnen kopen. Er staan in Boomhoek tien huizen te koop, het goedkoopste kost 1,1 miljoen euro, voor het duurste is de vraagprijs 7½ miljoen euro. Ik denk dat ik de hypotheek niet rond kan krijgen.

zicht-op-oud-loosdrechtDe dorpen vormen smalle stroken land temidden van uitgestrekte plassen. Het had erg mooi kunnen zijn als niet bijna alle percelen langs de weg bebouwd waren. Bijna nergens heb je enig zicht op de ijsvlakte die de plassen vandaag vormen. Uiteindelijk zie ik toch een plekje waar ik ongehinderd een foto kan maken, met zicht op de Loosdrechtse Plassen in de nieuw-loosdrechtrichting van Oud-Loosdrecht. 

De weg door Boomhoek gaat over in de bebouwing van Nieuw-Loosdrecht. De naam ‘nieuw’ suggereert niet ‘oud’, maar er staan hier een aantal historische bouwwerken, zoals de massieve dorpskerk uit de kasteel-sijpestein15e eeuw en het kasteel Sijpesteijn (vroeger heette Nieuw Loosdrecht: Sijpe). Het dorp bezit maar liefst veertig rijksmonumenten, waaronder een aantal historische boerderijen.

In Nieuw Loosdrecht maakt de weg een scherpe bocht naar links (naar het westen). Zo fiets je vanzelf Oud-Loosdrecht binnen. Maar dat doe ik niet: ik sla rechtsaf (noordwaarts) in de richting van ‘s-Graveland. 

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Eén gedachte over “Vriesfietsen (2) : via Nieuw Loosdrecht”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: