Spoorlijn Leeuwarden-Harlingen Haven

leeuwarden-stationWie nu het enkelspoor tussen Harlingen en Leeuwarden ziet zou niet kunnen bedenken dat dit spoor ooit was voorbestemd om onderdeel te worden van één van de belangrijkste internationale treinverbindingen van Nederland.

Harlingen was in die tijd een vrij belangrijke havenstad. De bedoeling was dat de haven een belangrijke overslag zou worden van produkten tussen Duitsland en Engeland. De spoorlijn was gepland vanuit Harlingen tot vér in Duitsland.

Enkele jaren geleden werd deze verbinding (met twee keer overstappen) eindelijk weer in ere hersteld om vorig jaar weer roemloos tot een voorlopig einde te komen: de spoorbrug bij Weener werd door een schip in stukken gevaren.

harlingen-stationDe lijn van Harlingen naar Leeuwarden was in de jaren ’80 van de vorige eeuw dermate onrendabel dat er gesproken werd over opheffing. Maar daar moest je bij de Friezen niet mee aankomen, er waren al genoeg regionale spoor- en tramlijnen gesneuveld.

De NS reed hier met stinkende Wadlopers, waarvan sommige werden omgebouwd tot Wadfietsers (vanwege de toeristen naar Vlieland en Terschelling).

franeker-trein-naar-leeuwardenIn 1999 nam Noordned de verbinding over en in een tiental jaren geleden werd de dienst overgenomen door Arriva. Deze maatschappij zette nieuwe treinen in: de Spurt, gebouwd door Stadler Rail. Het zijn efficiënte dieseltreinen, met veel ruimte voor bagage, wifi verbinding, een Stiltecoupé, een toilet en ook nog eens een eerste klasse afdeling. In die ruimte zitten vooral Friese scholieren.

franeker-station-2Mede dankzij goede aansluitingen op ander regionaal vervoer en dankzij versnelling en verhoging van de frequentie trekken deze treinen aanzienlijk meer reizigers. Zóveel meer dat er soms sprake is van overvolle treinen, met name tijdens de scholierenspits.

Bovenste foto: station Leeuwarden, tweede foto station Harlingen, onderste twee foto’s: de Spurt komt aan op station Franeker.

Advertenties

Auteur: henk50

Ik ben GZ-psycholoog. Sinds 1975 werk ik in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog.

One thought on “Spoorlijn Leeuwarden-Harlingen Haven”

  1. Leuk dat je over deze spoorlijn schrijft, ik heb jarenlang getreind tussen Franeker en Leeuwarden, later naar Groningen. Eerst nog in de de oude, rode treinen, later meer comfort in de gele ‘hondenkoppen’ en nu wordt er gereden met moderne treinstellen. Zo zie je maar dat een vervoerder, die goed inspeelt op de behoefte van reizigers, deze lijn toch rendabel kan maken en behoudt voor de regio!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.