Langs de Linge (2)

Aan de oostkant van Gorkum bevindt zich de Dalempoort, de enige stadspoort die hier nog overgebleven is.

Er is nog een andere poort Afbeeldingsresultaat voor waterpoort gorkum Rijksmuseum Amsterdamovereind gebleven, maar deze vormt een onderdeel van het Rijksmuseum in Amsterdam (kijk maar eens goed naar de gebouwen van het Rijksmuseum, dan zie je de vroegere Waterpoort van Gorkum als onderdeel van de bebouwing, foto uit Wikipedia).

Het is bijzonder hoe de omgeving van de Dalempoort (vroeger een vergeten stukje Gorkum) is opgeknapt en hoe de vestingwerken hersteld zijn. Ik kwam hier regelmatig, omdat mijn gorkum-dalempoortvroegere hoofdonderwijzer, de heer N.J.E. Bloot, in een straat achter de poort woonde. Meneer Bloot vond zijn naam niet zo chique en zette er eigenhandig een h achter. Maar dat maakte hij nooit officieel, zodat hij in de stukken van de school toch weer die ‘h’ kwijtraakte.

gorkum-zicht-op-woudrichemEven verderop bevindt zich een hoge stellingmolen: de Hoop. Hij dateert uit 1762 en raakte halverwege de vorige eeuw in verval. Maar gelukkig is ook deze molen gerestaureerd. In de winter kun je hem vanaf de overkant van de rivier goed zien liggen.

Aan de overkant van het water ligt verderop Woudrichem ‘waar Maas en Waal tesamen vloeit en Gorkum rijst van ver’.

Ik sla even vóór het dorp Dalem linksaf. Dit is helemaal nieuw terrein voor mij. Omdat de grens van de provincie Zuid-Holland oostwaarts is opgeschoven kon Gorkum zich eindelijk in oostelijke richting uitbreiden. Daardoor verdubbelde het aantal inwoners. Eindeloos rijgen de straten met nieuwbouw – met af en toe een hoog truttigheidsgehalte – zich aaneen. Nog meer naar het noorden, tegen de A 15 aan, bevinden zich uitgestrekte bedrijventerreinen.

Via de Spijkse Steeg kom ik in het dorp Spijk uit. Ik kom hier op de dijk langs de Linge uit. Deze rivier mondt in Gorkum uit in de Merwede, ik ben hier 5 km. stroomopwaarts, waar de rivier een lange bocht maakt tot Arkel aan toe. In Spijk kun je overvaren met een voetveer, althans volgens de borden. Maar het voetveer vaart niet in de winter.

spijkSpijk is een rustig dorp, grotendeels gebouwd langs de Lingedijk en langs een parallelweg onder aan de dijk. Het dorp telt 900 inwoners en men zegt dat er 14 verenigingen actief zijn. Je hoeft je dus niet te vervelen. je zou denken dat Saskia en Serge (‘Zomer in Zeeland’)  in Zeeland wonen, maar zij wonen in Spijk.

De dorpskerk, die in 2007 over ging naar de Hersteld Hervormde Kerk, dateert uit de 15e eeuw.

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.