Liereke Pleziereke

Ik was in Lier blijven steken.

Lier is de vroegere woonplaats van Felix Timmermans, die destijds op de verplichte literatuurlijst stond voor mijn eindexamen. Hij dichtte het gedicht Liereke Plezierike.

lier-grote-marktInderdaad is Lier geen onprettige stad. Je kunt het slechter treffen in België. En zo’n plaats met ongeveer 40.000 inwoners, met uitstekende verbindingen naar de grote steden én met een historisch centrum heeft natuurlijk een aantal pré’s.

Wel hebben de plaatselijke inwoners een spraakgebrek. Zo spreken ze de ‘H’ niet uit. Dit is het weblog van Enk 50.

Met de s en de p achter elkaar hebben ze ook moeite. Mensen lispelen hier niet, ze lipselen. De SP zou hier misschien wel de PS worden genoemd. Nou ja, komt in de buurt: Partie Socialiste.

lier-stadhuisNu we het toch over de politiek hebben: de NV-A (landelijk lijsttrekker Bart de Wever) zorgde in Lier in 2012 voor een politieke aardverschuiving door in één klap een derde van de stemmen te behalen en daarmee vier gevestigde partijen vér achter zich te laten. De NV-A is niet de Nederlandse Vereniging voor Autisme en ook niet de Nederlandse Vereniging voor Anesthesten, maar de Nieuw Vlaamse Alliantie. De partij wordt gezien als conservatief-liberaal.

Helaas bezoek ik nogal eens plaatsen in België op het verkeerde moment. In de zomer is er nogal eens kermis op het historische plein in het centrum van de stad en in december is er een kerstmarkt. Dan kun je dus nooit een mooie foto maken van het Unesco-Werelderfgoed (het Belfort) aan de Markt in Lier.

lier-kerk-en-straatbeeldEen ander bekend gebouw is de Sint Gummaruskerk. De toren wordt ook wel de Peperbus genoemd (net als in Nederland de torens van de stadskerken van Bergen op Zoom en Zwolle).

Advertenties

Auteur: henk50

Ik ben GZ-psycholoog. Sinds 1975 werk ik in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s