Autisme en … (2)

krayer5. De stereotype bewegingsstoornis is wat we vaak tics noemen. Deze zijn o.a kenmerkend door het Syndroom van Gilles de la Tourette, dat veel overlap heeft met autisme. Tics kunnen zich in veel varianten voordoen, zowel in de motoriek of in het taalgebruik.

6. De Obsessief-Compulsieve Stoornis wordt ook wel de dwangstoornis genoemd.

De obsessie is dat je ergens sterk op bent gericht, de compulsie is vervolgens dat je het bijpassende gedrag vertoont. Je móét bijvoorbeeld het pluisje van het pak van de spreker verwijderen en de compulsie is dat je van je stoel op staat en het pluisje weg haalt. De meeste mensen weten deze dwang tegen te houden, maar dat lukt niet iedereen. Obsessies en compulsies zijn kenmerkend voor mensen met autisme, maar je ziet deze gedragingen ook vaak bij mensen die langdurig depressief zijn.

7. De diagnose reactieve hechtingsstoornis heeft altijd veel discussie uitgelokt. Eén van de voorwaarden voor het stellen van deze diagnose is dat er tijdens de periode waarin de hechting groeit (van voor de geboorte tot ongeveer drie jaar) er een aantoonbaar tekort is geweest in mogelijkheden om zich te hechten (bijvoorbeeld een kind dat opgroeit in een kindertehuis met voortdurend wisselende begeleiders). Zo’n tekort kan leiden tot gedragskenmerken die ook passen binnen het autistisch spectrum.

8. De separatieangststoornis is een extreme vorm van scheidingsangst (8 maanden) of een extreme vorm van verlatingsangst (rond 1½ jaar). Het kind laat zich niet troosten door andere opvoeders, het lijkt wel of zijn hele wereld geen zin meer heeft als (meestal) zijn moeder niet meer in de buurt is.

In ontwikkelingsdynamische termen spreken we dan van een symbiose. Als deze fase lang aanhoudt leidt deze tot gedragskenmerken die passen binnen het autistisch spectrum.

Advertenties

Auteur: henk50

Ik ben GZ-psycholoog. Sinds 1975 werk ik in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.