Autisme en… (1)

krayerEen lezer vroeg of ik nog wat uitleg kon geven bij het schema van Krayer en Plas (in: Handboek Psychodiagnostiek en beperkte begaafdheid, 2014; over dit boek heb ik een recensie geschreven, deze kan ik desgewenst toesturen).

OK, ik doe mijn best om deze figuur te ontleden. Ik begin boven aan en ga dan met de klok mee. Het zijn wel deels verouderde termen.

 

  1. Gedragsstoornis, Oppositionele Stoornis: de groep gedragskenmerken waarbij de opvoeder steeds weer wordt geconfronteerd met het zich niet houden aan de regels en het constant tegen de afspraken in gaan door een kind (tegenwoordig vaak Conduct Disorder respectievelijk ODD genoemd: Oppositional Defiant Disorder).

Ieder kind is af en toe opstandig, maar bij deze kinderen staat het opstandige gedrag dermate op de voorgrond dat je daar als opvoeder voortdurend mee geconfronteerd wordt. Naar mijn mening heeft dit gedrag voor een aanzienlijk deel te maken met angst voor controleverlies.

2. ADD en ADHD. De ene vorm betreft meer het ‘dromerige’ gedrag, de andere vorm meer het drukke gedrag. Kenmerkend voor beide diagnoses is de moeite met ‘volgehouden aandacht’ (de zg. executieve functies).

3. Taalstoornissen: er is een breed spectrum aan taalstoornissen, waarbij de twee hoofdgroepen zijn: het niet kunnen vertalen van de gesproken en geschreven taal in betekenis (receptief) en het zich niet voldoende kunnen uiten door middel van de taal (expressief).

4. De vierde groep die door Krayer en Plas wordt genoemd is wat meer ‘dubieus’: persoonlijkheidsverandering door en of dementiële verschijnselen door...

Je zou bijvoorbeeld kunnen denken aan Niet Aangeboren Hersenletsel. 

En wat dat dementiële beeld betreft; één van mijn vroegere cliënten had tot zijn 15e jaar een normale ontwikkeling meegemaakt. Echter: in twee jaar tijds was hij op ernstig verstandelijk gehandicapt niveau gaan functioneren.
De achteruitgang leek op een dementieel beeld. Maar als ik naar de gedragskenmerken keek zou je ook aan autisme kunnen denken.

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Eén gedachte over “Autisme en… (1)”

  1. Gisteren het programma van Anita Witzier met medische quiz Dokters vs Internet.
    Waarschijnlijk nog wel te zien via Uitzending gemist.

    Er deed ook een jongen met Asperger aan mee.

    De huisartsen herkenden Asperger niet en de “leken” wel.
    (Maar die laatsten hadden ook collega’s/vrienden met de aandoening)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: