Electrische Rioolbemaling Maassluis

Veel mensen kennen Maassluis voornamelijk van de boeken van Maarten ’t Hart. Maar behalve Maarten zijn er nog andere bekende Nederlanders in deze plaats geboren: als daar zijn Abraham Kuijper, Reinder Zwolsman, Bassie én Adriaan en weerman Marco Verhoef. 

maassluis-rioolbemalingZondag liepen wij onder langs de dijk die de voormalige zeewering tussen Rotterdam en de Noordzee vormde. Maassluis bestaat voornamelijk uit nieuwbouw zoals je overal in Nederland aantreft. Maar hier zie je nog een stukje van het oude landschap: een dijkdorp met een historisch en stedelijk centrum.

Tijdens de wandeling stuitten wij op het gebouw van de Electrische Rioolbemaling Maassluis. Het bouwwerk is honderd jaar oud en vanuit cultuurhistorisch perspectief tot monument gebombardeerd.

Het gebouw is gebouwd in de Overgangsstijl. Wat dat precies is weet niemand. Eén van de kenmerken is dat er bepaalde stijlen, zoals Jugendstil en Art Deco in zijn verwerkt. Dat zie je bijvoorbeeld aan het hekwerk en ook wel aan de kop van de opvallende pilaar. Daarnaast werd vaak gebruik gemaakt van een combinatie van baksteen en gepleisterde delen.

Het bouwwerk is een ontwerp van een plaatselijk architect. Toen het werd gebouwd waren bouwstijlen als Jugendstil en Art Deco al uit de tijd, maar er was nog geen nieuwe trend. De wereld had het te druk met de Eerste Wereldoorlog. Dus borduurde de gemeentelijk architect voort op bekende thema’s.

Advertenties

Auteur: henk50

Ik ben GZ-psycholoog. Sinds 1975 werk ik in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.