Electrische Rioolbemaling Maassluis

Veel mensen kennen Maassluis voornamelijk van de boeken van Maarten ’t Hart. Maar behalve Maarten zijn er nog andere bekende Nederlanders in deze plaats geboren: als daar zijn Abraham Kuijper, Reinder Zwolsman, Bassie én Adriaan en weerman Marco Verhoef. 

maassluis-rioolbemalingZondag liepen wij onder langs de dijk die de voormalige zeewering tussen Rotterdam en de Noordzee vormde. Maassluis bestaat voornamelijk uit nieuwbouw zoals je overal in Nederland aantreft. Maar hier zie je nog een stukje van het oude landschap: een dijkdorp met een historisch en stedelijk centrum.

Tijdens de wandeling stuitten wij op het gebouw van de Electrische Rioolbemaling Maassluis. Het bouwwerk is honderd jaar oud en vanuit cultuurhistorisch perspectief tot monument gebombardeerd.

Het gebouw is gebouwd in de Overgangsstijl. Wat dat precies is weet niemand. Eén van de kenmerken is dat er bepaalde stijlen, zoals Jugendstil en Art Deco in zijn verwerkt. Dat zie je bijvoorbeeld aan het hekwerk en ook wel aan de kop van de opvallende pilaar. Daarnaast werd vaak gebruik gemaakt van een combinatie van baksteen en gepleisterde delen.

Het bouwwerk is een ontwerp van een plaatselijk architect. Toen het werd gebouwd waren bouwstijlen als Jugendstil en Art Deco al uit de tijd, maar er was nog geen nieuwe trend. De wereld had het te druk met de Eerste Wereldoorlog. Dus borduurde de gemeentelijk architect voort op bekende thema’s.

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.