Begeleiding van kinderen die onveilig gehecht zijn (2)

 Valkuilen voor de begeleider

 1) Omdat de kinderen vaak zo direct een appèl doen op de persoon van de begeleider denk je al gauw aan een therapeutische kans. We hopen immers altijd dat de liefde alle wonden heelt. De contacthonger van deze kinderen (en volwassenen!) roept bij opvoeders gemakkelijk gevoelens van medelijden en moederlijke zorg op.

 2) De tweede valkuil is dat de kinderen een appèl op de begeleider doen om een gesloten front tegen anderen vormen. Bij het wonen vertellen deze kinderen dat de leerkrachten op school hen niet begrijpen. Of ze vertellen hoe slecht hun ouders voor hen zorgen. Omgekeerd vertellen ze op school en thuis hoe slecht er bij het wonen voor hen wordt gezorgd. Professionele begeleiders moeten nooit met deze pogingen om coalities te vormen mee gaan.

 3) Ook binnen het team kan het kind een front op gaan zetten. Dit wordt wel ambitendentie of splitting genoemd. Het ene teamlid is de beste begeleider die het kind ooit heeft meegemaakt, de ander is totaal niet te vertrouwen. Hoe professioneel je je ook probeert op te stellen als begeleider: iedereen is gevoelig voor deze processen die uiteindelijk binnen een team verwoestend kunnen werken.

 4) Een laatste valkuil is dat wel eens teveel gedacht wordt dat deze kinderen of volwassenen als een redelijk onbeschreven blad binnen de instelling komen. Maar ze hebben helaas door hun ervaring een enorme resistentie tegen begeleiders opgebouwd. Je kunt ze streetwise noemen in het overleven van begeleiders, oftewel begeleidersresistent.

(deze valkuilen werden voor een deel ontleend aan: De behandeling van het ‘bodemloze’ kind door Wilfried Smis. In: Dirk Broos en Katrien van Dun: Hou me (niet) vast (Garant, 1997).

 

Advertenties

Auteur: henk50

Ik ben GZ-psycholoog. Sinds 1975 werk ik in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s