Expressed Emotion (6)

Wat is een kenmerk van een hoge Expressed Emotion?

Een kenmerk is bijvoorbeeld dat je het gedrag van de ander ziet als een afwijzing van jou als persoon. Je kijkt dan dus niet meer naar het gedrag van Marieke, maar je trekt direct de lijn door naar jou zelf.

Doet Marieke het expres?

Eén van de meest onthutsende voorbeelden waarbij een begeleidster de controle over zichzelf verloor heb ik ooit beschreven aan de hand van een casus waarbij de begeleidster – vanwege oplopende stress – een ernstig gehandicapte vrouw daadwerkelijk verwondde.

Maar zo ver hoeft het niet te komen. Het kan ook minder ‘spannend’. Een voorbeeld daarvan is dat je denkt dat Marieke expres in haar broek plast als jij in dienst bent. Je betrekt dus het gedrag van Marieke heel sterk op jouw functioneren.

Functioneringsprofiel 

Zou je een functioneringsprofiel van Marieke maken (ten aanzien van de sociaal-emotionele ontwikkeling), dan zou je waarschijnlijk ontdekken dat ze nog helemaal niet in staat is om ‘expres’ iets te doen zodat jij je onprettig zou voelen.

Bij de meeste mensen die dit gedrag vertonen is de sociaal-emotionele ontwikkeling nog niet zo ver dat ze ‘expres gedrag’ kunnen laten zien. Dat vraagt namelijk om een redelijk inzicht in het denken van anderen (Theory of Mind’).

Lage Expressed Emotion

Een lage Expressed Emotion betekent dat je het gedrag signaleert, maar dat je het niet op jezelf betrekt. Marieke plast in haar broek, dat doet ze wel vaker. Misschien vindt ze het spannend. Of we hebben haar niet op tijd op de WC gezet.

Psycho-educatie

Een manier om de Expressed Emotion te verlagen is in dit verband psycho-educatie. Veel (vooral jongere) begeleiders hebben de neiging om absolutistisch en idealistisch te werken (aldus G.T.M. Burger). Door bijscholing en ‘training on the job’ zou je kunnen helpen het gedrag van de cliënt te relativeren.

Persoonlijk falen

Een achterliggend gebeuren bij de hoge Expressed Emotion is dat je gedrag van de ander ziet als gevolg van persoonlijk falen. Als jij je werk maar goed doet zal de cliënt geen problemen laten zien.

Bij een lage Expressed Emotion kun je veel beter relativeren. Eigen tekortkomingen zijn geen ramp, die dingen gebeuren nu eenmaal in de zorg en de opvoeding. Je zult zien: als je zo kunt denken gaan er minder dingen mis en wordt het werk een stuk leuker…

Advertenties

Auteur: henk50

Ik ben GZ-psycholoog. Sinds 1975 werk ik in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s