Kerstboom met theepotten

Vandaag is het de tweede advent. In veel kerken is het traditie om de (vier) weken voor kerst ‘af te tellen’. Iedere zondag wordt er een nieuwe kaars aangestoken.

In een aantal kerken staat in de weken voor kerst ook een kerstboom. Zo’n boom heeft niets met kerst te maken. Daar zouden we trouwens nog een aardige boom over op kunnen zetten.

In de kerk waar bij op bezoek waren stond wel een kerstboom. Deze was eigenhandig door iemand uit de kerk in elkaar gezet. Er waren meer knutselaars aan de slag geweest, want er was ook een complete deur met kozijn geplaatst waar de kinderen door naar binnen kwamen. Mogelijk heeft onze aannemer dit op zijn ‘geweten’, want hij kerkt in deze kerk en heeft hier ook eigenhandig deuren geplaatst.

kerstboom-theepottenIn ieder geval stond er ook een kerstboom. Deze was geheel gevuld met theepotten. De dominee zei dat volgende week zou worden uitgelegd waarom de ontwerper van deze kerstboom al die potten in de boom had gezet.

Na afloop van de kerkdienst vroeg ik aan een kerkganger of er nu thuis nergens meer thee werd gedronken. Maar volgens die kerkganger viel het wel mee, de bouwer verzamelde theepotten en had deze nu maar eens in de boom gehangen. Misschien wilde hij eindelijk eens zijn huis opgeruimd hebben.

Advertenties

Auteur: henk50

Ik ben GZ-psycholoog. Sinds 1975 werk ik in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog.

3 gedachten over “Kerstboom met theepotten”

 1. Het op bezoek gaan bij familie, vrienden, kennissen, collega´s, buren, cliënten en vereenzaamde ouderen, of zomaar iemand die je spontaan ontmoet, levert altijd een gezellig kopje thee op met een bijbehorend theepraatje, nogal verschillend van inhoud.
  Zoveel verschillende theepotten er verschillende soorten thee schenken uit hun tuit, zoveel verschillende mensen zijn er die hun eigen verhaal ( ´thee´) vertellen uit hun mond.

  Gelukkig heeft een theepot ook één oor. Het zou mooi zijn in het kader van de vrede op aarde en begrip van en voor elkaar als iedereen één en al oor is bij het luisteren naar wat er uit de ´tuit´ van een ander komt. Soms zijn het verhalen waar je oren van ´tuiten´….. Verhalen over liefde, verloren liefde, gestolde liefde, eigen liefde en niet-liefde. En de EERSTE, onsterfelijke liefde. De Liefde met een hoofdletter.

  Toch zijn alle menselijke verhalen telkens varianten op dat ene thema: onze gierigheid als mensheid waar het de liefde betreft. Niet qua geld. Met geld strooien willen we nog wel, 5 december is het beste bewijs dat we niet zo gierig zijn. Maar kerst komt niet voor niets na dit uitpak feest. Vandaag mogen we letterlijk uitpakken. Met kerstmis bezinnen we ons op het figuurlijke uitpakken, het uit de doeken doen van onze liefde, die nogal ´ingewikkeld´ is en heel beperkt…
  De liefde voor alles wat leeft… eigenlijk is dat ALLES wat er zich op deze planeet bevindt. Hoe gierig zijn we daarin, zoals de vrek ´Scrooge´ uit het aloude kerstverhaal van Dickens?
  Goud is het symbool van licht, liefde. Goud in de vorm van geld willen we wel geven. Wie zou er niet een muntje droppen in de hoed van de zwerver op straat of het collectebusje van de man bij de ingang van de supermarkt? Maar goud in de vorm van licht, wie kan en wil dat oordeelloos bieden aan de ander?

  Wie daar een boom over op wil zetten: je bent van harte welkom bij een kopje thee!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s