Emotionele Intelligentie (2)

Er blijkt een aanzienlijk verband te bestaan tussen de mate waarin mensen kunnen functionele in complexe zorg en opvoedingssituaties en hun profiel van emotionele intelligentie.

Eén van de factoren is in welke mate je ‘gevoelig’ bent voor het handelen van de ander. Iedereen die in de zorg werkt moet natuurlijk sensitief zijn, anders kun je dit werk niet doen. Maar het gaat nu om de mate waarin je er in slaagt om het gedrag van de patiënt/cliënt los te koppelen van je eigen welbevinden.

Expressed emotion

Wat gebeurt er bijvoorbeeld met jou als de zorg die je biedt niet gewaardeerd wordt? In hoeverre voel je je persoonlijk aangevallen als je kritiek krijgt? Dat heeft te maken met de mate waarin je in staat bent om met een lage expressed emotion te werken.

Mensen met een borderline persoonlijkheidsstoornis kenmerken zich bijna altijd door een zeer hoge expressed emotion. Dat geldt ook voor mensen die zeer perfectionistisch zijn ingesteld. Over expressed emotion heb ik al vaker geschreven. Waarschijnlijk kom ik er wel weer een keer op terug.

Inmiddels zijn er steeds meer onderzoeksresultaten waaruit blijkt hoe belangrijk het is om een redelijke mate van emotionele intelligentie te hebben ontwikkeld als je werkt in de gezondheidszorg, het pastoraat of het onderwijs. Hoe complexer de cliënten, des te meer is deze intelligentie van belang. Niet de kennis van protocollen en neurologische verschijnselen bepaalt of je het werk aan kunt, maar wie je bent als persoon.

Aspecten van emotionele intelligentie

Emotionele intelligentie komt o.a. tot uiting in de volgende aspecten:

1) Interpersoonlijke aspecten: de mate waarin je de ander begrijpt en respecteert

2) Adaptatie: waarnemen en kunnen veranderen als de omstandigheden dat noodzakelijk maken

3) Zicht op de eigen emoties: de manier waarop je je eigen emoties hanteert en de wijze waarop je zicht hebt op je eigen grenzen.

4) Stress-management: druk en drukte kunnen ervaren en daarmee om kunnen gaan.

5) Algemene stemming: de mate waarin je plezier hebt in je werk, een positieve en optimistische werkhouding hebt en gemotiveerd bent.

Dat is nogal wat. Enerzijds heeft het te maken met je eigen kwaliteiten. Anderzijds ook met de rugdekking die je van de organisatie krijgt om je werk naar behoren uit te kunnen voeren.

Advertenties

Auteur: henk50

Ik ben GZ-psycholoog. Sinds 1975 werk ik in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s