Het golflengtemodel (1)

Het schijnt dat we gemiddeld per dag 16.000 woorden het luchtruim laten kiezen.

Hoe we dat doen hangt er voor een aanzienlijk deel van af wie we als persoon zijn. Op welke manier kijken we naar onszelf en naar anderen? Dat is de golflengte waar we op communiceren.

Bij het kijken naar manieren van communiceren kun je prima de transactionele analyse toepassen: boven, onder of gelijkwaardig  (volwassen). Dat laatste is voor veel mensen nogal moeilijk: ze kiezen of boven (bepalend zijn) of onder (de ander laten beslissen).

Er zijn allerlei andere manieren ‘in de handel’ om naar communicatie te kijken. Sinds Watzlawick de stelling poneerde dat je niet niet kunt communiceren (in: De pragmatische aspecten van de menselijke communicatie) is er een hausse aan literatuur beschikbaar.

Eén van de manieren om te kijken naar communicatie is het golflengtemodel. Het is bedacht door William Snavely en John McNeill (2008). Ze noemden hun model het transactional style model.

Aan de RUG (Rijks Universiteit Groningen) werd het model getoetst; daar bewerkte men de test voor het Nederlandse taalgebied. Dat kun je nalezen in ‘Op dezelfde golflengte’ (Pieternel Dijkstra, Uitgeverij Thema, 2011). Dit model kent acht vormen:

a) de twijfelende golflengte: assertief, warm, maar gespannen

b) de extraverte golflengte: assertief, warm, ontspannen

c) de controlerende golflengte: assertief, afstandelijk, gespannen

d) de koele golflengte: assertief, afstandelijk, ontspannen

e) de neurotische golflengte: subassertief, warm, gespannen

f) de vriendelijke golflengte: subassertief, warm, ontspannen

g) de sociaal angstige golflengte: subassertief, afstandelijk, gespannen

h) de ondoorgrondelijke golflengte: subassertief: afstandelijk, ontspannen

Elke golflengte heeft zijn eigen sterke kanten en valkuilen. Voor de ene baan heb je wat meer de ene eigenschap nodig dan bij de andere baan. En dat hangt uiteraard ook weer van de omstandigheden af waarin je op een bepaald moment functioneert.

Daarover morgen meer.

Auteur: henk50

Ik ben GZ-psycholoog. Sinds 1975 werk ik in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog.

2 gedachten over “Het golflengtemodel (1)”

  1. Werkt dat dan net als bij die oude radio’s, dat wanneer je van de golflengte raakt of tussen golflengtes schakelt of zoekt het begint te kraken of enorm te storen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s