Treinpoes en verhuizing

Hoe bereid je Ringo voor op een verhuizing? Dat hangt af van zijn communicatieniveau.

treinpoesOnze vorige poes (zij heette Poes) was iets verder ontwikkeld dan Ringo. Ik heb haar destijds een hele testbatterij doen ondergaan, waarbij ik de emotionele ontwikkeling, het communicatieniveau en de risico’s op dementie in kaart heb gebracht.

Daardoor kon ik Poes in een doos ‘Den Helder’ zetten en daarna in een doos ‘Alkmaar’ en na tien keer oefenen begreep Poes dat ze verplaatst zou gaan worden. Ze wist alleen niet hoe het nieuwe huis er uit zou gaan zien. Dat communicatieniveau was weer te hoog gegrepen.

De verhuizing deden we per trein, want Poes hield niet van verhuisauto’s. Ze hield helemaal niet van auto’s, want haar moeder was ooit aangereden door een aantal PK’s.

Ik heb bij Ringo besloten om iets lager in te steken. Ik kan hem eigenlijk niet voorbereiden, omdat hij niet buiten de huidige situatie kan kijken (minder voorstellingsvermogen). Hij functioneert op signaalniveau 2.

Het is bij katten al net zoals bij de mensen: de kater komt minder ver dan het vrouwtje.

Dus pak ik Ringo dinsdag gewoon in zijn nekvel en zet hem in de kattenmand. Eigenlijk zou ik nog toestemming moeten vragen, want is Ringo wilsonbekwaam of is hij slechts ter zake wilsonbekwaam?

Vervolgens neem ik hem mee naar de trein. Dan gaan we twee uur treinen naar het nieuwe huis. Daar laat ik hem weer los, in mijn nieuwe werkkamer. Hij zal de eerste dagen bang zijn, maar in die kamer staan kasten waar hij zich in kan verstoppen. Donderdag komen de verhuizers, kan Ringo veilig achter de kastdeuren blijven. Waarschijnlijk komt hij vrijdag uit de kast.

Op de foto Poes tijdens de verhuizing. Ze klaagde steen en been, het was een enorm miauwconcert. Als ik nog een zwaailicht op haar kop had geplaatst had ze overal voorrang gekregen…

Maar toen ik haar op het tafeltje van de trein zette was het leed geleden. Ze ging koeien tellen.

Advertenties

Auteur: henk50

Ik ben GZ-psycholoog. Sinds 1975 werk ik in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog.

3 gedachten over “Treinpoes en verhuizing”

 1. Beste Henk,
  Ik heb een serieuze vraag.
  Mijn schoonmoeder van 75 met autisme gaat verhuizen.
  Ze gaat van een eensgezinswoning naar een appartement.
  Haar eigen keuze.
  Wij als kinderen gaan haar helpen.
  Dat levert vanaf dag 1, gisteren, behoorlijk wat problemen op.
  Schakelen is en overgangen zijn nu eenmaal moeilijk voor haar.
  Heb jij nog goede tips zodat wij haar kunnen helpen en we haar niet al te zeer het gevoel geven over haar heen te walsen.
  Mogelijk voorkomen we dat niet helemaal omdat er gewoon verhuist moet worden.
  Met vr gr, Corrie

 2. Leuk, zo´n enthousiaste (reis)Poes!
  Geen commentaar gekregen in de trein destijds, dat je haar ´los´ liet? Sommige mensen zijn panisch voor katten… en laten geen gelegenheid voorbij gaan om de ´eigenaar´ ( voor zover je een kat bezitten kunt) erop te wijzen hoe onhygiënisch en gevaarlijk een kat is…. Dat was mij na al die jaren nog niet opgevallen.

  Als Ringo het zou kunnen begrijpen, zou ik hem nu een aai over zijn bol geven en zeggen ´het komt allemaal goed´. Bij deze een rustige verhuis-reis toegewenst!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.