Delftse Schie

Tussen Rotterdam en Delft loopt een vaarroute: de Delftse Schie.

De route maakt onderdeel uit van een binnenvaartverbinding vanuit Rotterdam naar Leiden: het Rijn-Schiekanaal. Dit kanaal verbindt sinds 1892 allerlei voormalige vaarwegen. De Delftse Schie maakt daar onderdeel vanuit.

zicht-op-delft-vanuit-zwethDe Delftse Schie vertakt zich bij Overschie tussen de Delftse Schie, de Delfshavense Schie en de Rotterdamse Schie. De oorspronkelijke route loopt naar Schiedam, vandaar de naam van de plaats. Van de Rotterdamse Schie is niet zoveel meer over: na het bombardement op Rotterdam werd een groot deel van dit water gedempt. “Vroeger lag Rotterdam aan de Schie en nu ligt het in de Schie” zei men destijds.

Hoewel het scheepvaartverkeer er niet zo intensief is, zitten binnenvaart en pleziervaart (inclusief kano’s) letterlijk nogal eens in elkaars vaarwater. In Delft oefenen ook veel (studenten-) roeiverenigingen. De dichte bebouwing maakt dat er ook veel bruggen zijn: tussen Rotterdam en Den Haag liggen 16 bruggen.

zicht-op-delft-abtswoudse-brugOmdat we weer even in ons nieuwe huis (aan de Delftse Schie) wat dingen moesten regelen maakten we ook van de gelegenheid gebruik door een eindje langs het water te fietsen. Heen langs de westelijke zijde, en terug langs de oostelijke zijde. Zo eenvoudig kan het leven dus zijn.

De eerste foto maakte ik vanaf de fietsbrug in de buurtschap (Het) Zweth, net binnen de gemeente Rotterdam. Op de achtergrond zie je de Oude Kerk in Delft. De tweede foto maakte ik vanaf de Abtswoudse brug in Delft. Ons nieuwe huis ligt links (verstopt) achter het hoge flatgebouw.

Ringo 7Langs het Rijn-Schiekanaal ligt een grotendeels autovrije fietsroute. Je kunt daardoor redelijk autovrij van Schiedam naar Leiden fietsen. In Delft kun je bij ons huis even afstappen voor een kopje koffie met poes.

Advertenties

Auteur: henk50

Ik ben GZ-psycholoog. Sinds 1975 werk ik in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.