Sociale attitudes (5)

De volgende stap in de sociale attitudes is die van het:

6) veroveren. De persoon is niet meer overal tegen, hij wil alleen maar winnen. Soms doet hij dat door samen te werken. Maar uiteindelijk telt alleen de winnaar.

Veel uiterlijk vertoon (de wanstaltige nieuwbouwvilla’s met Romeinse zuilen en de protserige auto’s die je soms tegen komt) heeft met deze sociale attitude te maken. Mensen met deze winnaarsmentaliteit zien de ander als minder. Wie niet slaagt in het leven is een loser. Als je maar hard genoeg werkt kom je altijd op het hoogste niveau terecht. Met andere woorden: iemands kwaliteit wordt afgelezen aan datgene wat hij bereikt heeft.

Als je het programma van Eva Jinek over haar reis door de USA volgt kom je deze mentaliteit tegen. Je bent wat je bereikt hebt. Sociale voorzieningen zijn eigenlijk niet nodig, want daarbij gaat het om mensen die niets zijn, omdat ze niet willen werken.

De mensen die alleen maar willen winnen komen uiteindelijk zichzelf tegen. Wie ben je nog als je je dure huis moet verkopen, als je in een rolstoel terecht komt, als je bedrijf failliet gaat?

In de politiek van de veroveraar is weinig ruimte voor de zwakken in de samenleving. Het recht van de winnaar telt.  De zwakken worden als een economisch blok aan het been gezien.

Oog voor anderen

Na de fase van het veroveren is het tijd om jezelf in een breder verband te gaan zien. Dat betekent dat niet alleen het eigenbelang telt, maar dat je ook oog hebt voor de noden van anderen.

Deze fase wordt door R.E. Abraham 7. de fase van de productiviteit genoemd. Je leeft niet alleen voor jezelf. Je bent mens in het verband van de samenleving waar je in woont.

Intermezzo

Er zijn mensen die vanuit oppositioneel gedrag en vanuit moeite met autoriteit vooral ‘tegen’ zijn. Het lijkt of ze oog hebben voor anderen, maar als je beter kijkt zie je dat ze vooral bezig zijn met het zich afzetten tegen mensen die het wettelijk gezag of ‘de heersende klasse’ vertegenwoordigen.

Ze bespeuren overal onrecht en zien overal daders en slachtoffers. Ze gebruiken bijvoorbeeld sociale media om van alles aan de kaak te stellen. Maar in de praktijk zijn ze helemaal niet zo bezig met het ‘wij’. Ze zitten wel achter het toetsenbord, maar verder komen ze niet.

Hun drijfveer is het verzet tégen anderen. Dat gedrag valt onder de fase van het verzet, dus een veel vroegere fase in het ontwikkelingsprofiel van Abraham.

De ander in relatie met jou

Wat maatschappelijk relevant is is natuurlijk voor allerlei discussie vatbaar. En om hoeveel tijd het zou moeten gaan al evenzeer. Maar het gaat om de bereidheid (dus niet: de verplichting) tot eigen inzet, mede ten bate van anderen. Om je daar voor in te kunnen zetten moet je volgens Abraham een bepaald niveau van sociale attitude hebben bereikt. Je zet je in voor anderen, ook als jou dat niets (?) oplevert.

Dat is dan ook het verschil met de beide voorgaande fasen: daar staat de persoon zelf centraal. De ander is er om hem zichzelf beter te laten voelen…

Advertenties

Auteur: henk50

Ik ben GZ-psycholoog. Sinds 1975 werk ik in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.