Mevrouw Veenstra komt bij de tandarts

Mevrouw Veenstra is een vrouw op leeftijd. Ze is rond de 90 jaar oud.

Aan haar hele ‘uitstraling’ is te zien dat ze ‘van goede komaf is’. Ze wordt omschreven als een vrouw die hoge eisen aan zichzelf en haar omgeving stelde. Ze was erg perfectionistisch.

Ook nu ziet ze er nog uit als een chique dame, met een fris mantelpakje aan en een modieuze shawl om haar hals. Ook haar haar zit keurig in het permament.

Maar mevrouw Veenstra is beperkt in haar mogelijkheden. Door die beperkingen is ze rolstoelgebonden. Al 20 jaar geleden werd bij haar beginnende Parkinson gediagnosticeerd. Daarnaast heeft ze diverse hersenbloedingen gehad.

De laatste tijd is mevrouw Veenstra daarnaast depressief. Soms verzet ze zich tegen de begeleiding. Vooral tijdens de dagelijkse verzorging is er sprake van afweergedrag. Maar ze kan ook dagenlang apathisch in haar rolstoel zitten. De begeleiding heeft de indruk dat ze niet veel meer begrijpt. Ook haar dochter geeft aan dat haar moeder ‘ver weg’ is.

En nu zit mevrouw Veenstra bij de tandarts. Ze blijft in haar rolstoel zitten, omdat het haar teveel energie kost om in de behandelstoel te gaan zitten. De tandarts probeert contact te maken, maar het lijkt wel of ze hem negeert. Of begrijpt ze niet waar ze terecht is gekomen? Deze behandelkamer ziet er heel anders uit dan bij de tandarts waar ze vroeger naar toe ging.

De tandarts probeert een controle te doen van de tanden en kiezen. Hij constateert dat er bij een paar tanden sprake is van tandsteen. “Dat gaan we even voor u schoonmaken, mevrouw De Vries” zegt de tandarts. Dan opeens klinkt de stem van mevrouw De Vries helder en nadrukkelijk. “Is niet vies!”

ouderen-poetsenIn hoeverre begrijpt mevrouw de Vries wat er gezegd wordt? Een groot misverstand bij dementerende mensen is dat ze niets meer zouden begrijpen. Maar er kan sprake zijn van een zeer wisselend bewustzijn, met heldere momenten en perioden van afwezigheid. Er kan óók sprake zijn van associatief denken, waarbij bepaalde opmerkingen opeens ‘opgepakt’ worden.

Dat is misschien toch wel het laatste wat mevrouw De Vries wil horen. Ze was altijd heel erg op netheid gericht: alles moest schoon zijn. En nu zegt de tandarts dat haar tanden schoongemaakt moeten worden. Ze is toch niet vies?

Advertenties

Auteur: henk50

Ik ben GZ-psycholoog. Sinds 1975 werk ik in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s