Poelenburg

De foto boven aan het weblog is gemaakt in het Twiske, een natuurgebied tussen Zaanstad en Landsmeer. Hoewel, natuur? Het is allemaal wel namaak, net zoals het Amsterdamse Bos. Vooral in de Randstad krijgt veel weidegrond (waar ooit de koeien graasden) een zogenaamde recreatieve bestemming.

twiske-avondluchtWe kwamen uit Amsterdam en fietsten door het Twiske via Oostzaan naar Zaandam. Je komt Zaandam binnen via de wijk Poelenburg. We passeerden de Poelenburcht. Dat is een buurthuis dat onlangs in het plaatselijke nieuws kwam omdat jongeren er nogal wat schade hadden aangericht. Daarop werd het tijdelijk gesloten en kwam er toezicht. Maar toen kwamen die jongeren niet meer, want ze wilden geen toezicht. Het plein bij de Vomar is nu hun openlucht buurthuis.

De wijk Poelenburg heb ik nog gebouwd zien worden in de jaren ’60 (ik zat er in de buurt op school). Alles was toen nog nieuw en fris en de bomen deden hun best om in de gure wind tussen de flats door staande te blijven.

Later kwam ik er ook nog af en toe. Geleidelijk raakte de wijk meer verwaarloosd en vervuild. Bushokjes waren stuk, flats zagen er verwaarloosd uit, er lag veel rommel op straat en trappenhuizen werden niet meer schoon gehouden. Wat mij ’s avonds vooral opviel was dat er rond 10 uur nog kleine kinderen op straat liepen.

Aan de rand van de wijk werd eind vorige eeuw de grootste moskee van Europa gebouwd, de Sultan Ahmet Moskee met 2000 zitplaatsen. Deze moskee vervult een belangrijke rol in het sociale leven van veel inwoners van de wijk. Vaak zijn er ook markten op het plein rond de moskee. Zo’n 40% van de bewoners van de wijk heeft een Turkse achtergrond.

Ik zou dat niet zo gemakkelijk schrijven, maar vlogger Ismael Ilgun beroept zich voortdurend op zijn Turkse genen. Hij benadrukt het etnisch profileren. Bovendien noemt hij zichzelf een Erdoganstrijder. Dat is die politieke leider die mensen die het niet met eens zijn voor het gemak allemaal terroristen noemt. Ismael Ilgun doet zo ongeveer hetzelfde: mensen die het niet met hem eens zijn noemt hij racistische tata’s (scheldwoord voor blanken).

Wat hij niet door heeft is dat als je zo andere mensen op basis van hun huidskleur over één kam scheert dat je dan zelf racistisch bezig bent. Je zou bijna zeggen dat hij met Geert Wilders onder één hoedje speelt, want dit is de beste antireclame voor je eigen bevolkingsgroep die je kunt bedenken.

Gelukkig kan het ook anders. Er wordt in de wijk ook gewerkt aan verbinding, aan herstel. Alleen hebben die berichten minder nieuwswaarde.

Zonder ons onveilig te voelen fietsten we achter een groepje jongeren (zonder fietsverlichting) richting het centrum van Zaandam. Zij sloegen af naar de kermis, wij fietsten rechtdoor naar het station.

 

Advertenties

Auteur: henk50

Ik ben GZ-psycholoog. Sinds 1975 werk ik in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s