Art Nouveau in Berchem

Ik was onderweg naar het station van Antwerpen Berchem.

Berchem dwarsstraat WaterloostraatVlakbij het station ligt de Waterloostraat. Deze straat is genoemd naar de Slag bij Waterloo in 1815. Eén van de woningen heet zelfs De Slag van Waterloo.

De straat is zó onverwachts mooi dat ik mijn rijwiel ontsteeg en vervolgens de trein naar Amsterdam miste. In de Waterloostraat is bijna geen enkel huis hetzelfde, ieder huis heeft weer een andere kroonlijsthoogte en breedte Berchem Waterloostraat 2van de gevel. Het lijkt wel of ieder huis weer door een andere architect is ontworpen.

Bijzonder zijn de huizen die in Jugendstil/ Art Nouveau werden gebouwd, zoals de Den Morgen, de Avond, de Dag, de Nacht. Op de vier hoeken met de Berchem Waterloostraat hoekhuis ZomerVan Merlenstraat staat vier identieke woonhuizen met de namen Zomer, Herfst, Winter en Lente.

De huizen werden gebouwd tussen 1899 en 1903. Opmerkelijk in dit stadsdeel is de uniciteit van ieder huis. Nu zagen de ontwerpers destijds hun werk ook als een persoonlijke kunstuiting, dus het zou vreemd zijn als een heel rijtje huizen er hetzelfde uit zou Berchem Waterloostraatzien.

Wie van Jugendstil en Art Nouveau houdt kan hier en in de zijstraten (zoals de Generaal van Merlenstraat) zich eindeloos verbazen en verwonderen. Mocht het teveel worden: er is in de straat ook een psychotherapeutisch centrum gevestigd.

Je vindt dit wijkje in Berchem op vijf minuten lopen van het station van Antwerpen Berchem (daar stopt ook de internationale trein van Amsterdam Centraal naar Brussel Zuid). 

Advertenties

Auteur: henk50

Ik ben GZ-psycholoog. Sinds 1975 werk ik in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.