Den Helder revisited

Bij het vieren van een trouwdag hoort een etentje.

Meestal gaan we dan naar Den Helder. Ik ben daar niet opgegroeid, maar onze kinderen wel. We hebben er ruim 25 jaar gewoond. Het voelt er nog steeds als thuis.

Maar ja, hoe gaat zo’n bezoek aan Den Helder? In de trein kwamen we al vrienden tegen. Dat leidde tot geanimeerde gesprekken, waarbij de vrienden zelfs vergaten om in Den Helder Zuid uit te stappen. Maar daar kun je ook beter niet uitstappen. Het is het meest troosteloze station van Nederland.

Toen we door de Beatrixstraat liepen kwamen we opnieuw vrienden tegen. Den Helder is namelijk eigenlijk een dorp. De Beatrixstraat werd in de jaren ’60 aangelegd als doorbraak, dwars door een oude wijk. Want men dacht dat Den Helder zou groeien naar 100.000 inwoners en daar hoorde een brede doorgaande weg bij, inclusief landelijke winkelketens, zoals V & D en de Hema. Zoals bijna alle projecten uit de jaren ’60 werd ook deze doorbraak een grote planologische mislukking.

Doordat veel winkels failliet zijn gegaan is de noordzijde van de Beatrixtraat een kale wand geworden van een hele rij aan gesloten winkelpanden, zoals V & D, de Block en Peek & Cloppenburg. Slechts een drankenzaak heeft stand gehouden. Die zaken zijn minder conjunctuurgevoelig.

In ieder geval bleven we dus opnieuw steken. Daarna moest er even een zakelijk bezoek worden afgelegd. Want Tineke heeft nog steeds zakelijke verplichtingen in Den Helder.

Tenslotte gingen we op bezoek bij onze vroegere huisarts die in onze Helderse jaren een goede vriend werd. Dat voelde ook weer als thuis.

We zouden naar de zee, maar die hebben we niet gezien. Want het was de hoogste tijd om onze gereserveerde stoelen in het restaurant te gaan bezetten. Het restaurant staat op een plek waar ik in onze Helderse tijd niet mocht komen: de Rijkswerf. Dat was allemaal verboden gebied, het stond zelfs nauwelijks op de stafkaart, zó geheim was het. Alsof de Russen niet zelfs de elektriciteitskastjes op hun kaarten hadden staan…

Den Helder RijkswerfMet de openstelling van de Rijkswerf had de gemeente Den Helder een prachtige toeristische troef in handen. Tegenwoordig is wonen, werken en kunst op dit soort locaties helemaal ‘in’. Het duurde een tijdje, want veel energie gaat in Den Helder zitten in bestuurlijke conflicten. Maar ik moet zeggen: het is inmiddels een prachtige plek geworden.

Daarna liepen we door de Beatrixstraat terug naar het station. Op allerlei plekken is stadse nieuwbouw verrezen. De Beatrixstraat is geen kaal windgat meer, een veel te breed tochtgat dat de nietige mens doet vluchten naar veiliger beschutting. In het midden van de straat zijn bomen geplant en op zomerse dagen zitten er zelfs mensen op terrasjes.

Den Helder watertorenAan het einde zie je de watertoren, die zo’n 15 jaar geleden als één van de eerste historische momenten prachtig werd opgeknapt, ook weer na jaren van politiek gesteggel. Maar het is dus uiteindelijk gelukt!

Toen weer het station, ook een ontwerp uit de wederopbouwperiode. Helaas een stuk minder gastvrij door de afgesloten poortjes, naar daar kan de gemeente Den Helder niets aan doen.

Den Helder toren stationTed Vierhout noemde in zijn dichtbundel Oponthoud het station een nietig bouwsel, krakend in zijn voegen, op een plek waar men ergens de zee vermoedt. Verschrikkelijk als een mens hier zijn einde moet vinden.

Maar het valt allemaal best mee. Er worden in Den Helder soms zelfs grote planologische fouten uit het verleden hersteld. Maar met de groei is het nooit meer wat geworden: al 30 jaar lang vertrekken er jaarlijks honderden mensen. Voor hoogopgeleide jongeren is er bijna geen werk: studeren betekent bijna altijd dat je de stad verlaat.

Als oudere jongere zou ik er nog best willen wonen. En af en toe werk ik er ook nog een dag. Maar we gaan dit jaar zelfs de provincie Noord-Holland verlaten…

Advertenties

Auteur: henk50

Ik ben GZ-psycholoog. Sinds 1975 werk ik in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s