Elbefietsen (3)

We blijven een tijdje in Bad Schmiedeberg hangen. We verbazen ons over de enorme rollatordichtheid van de plaats. Honderden mensen hopen door het drinken van mineraalwater, de juiste kneepjes van een masseur en eventueel nog een paar alternatieve pilletjes van hun kwalen te kunnen genezen.

Een andere reden voor ons langduriger oponthoud is de dreiging van onweersbuien. Pas na twee uur wordt de lucht helderder, maar nog steeds wat onbetrouwbaar: even wat blauwe lucht en dan weer wat druppels.

KoeienPas als we buiten de stad zijn breekt de zon door. We fietsen door glooiend land in de richting van Pretzsch. Die plaats staat niet bij name genoemd op mijn fietskaart, kennelijk is er bij het drukken iets mis gegaan. Pas ter plekke zien we de naam, spreek uit: Preetsj.

Pretsch kasteelOok in Pretzsch staat een enorm kasteel. Het werd gebouwd in de 16e eeuw door de Lösers, die maar liefst de gronden rond 35 dorpen in hun bezit hadden. Ze waren niet van adel, maar hadden gewoon veel geld. Ze waren bevriend met Maarten Luther. Pretzsch was één van de eerste plaatsen die over gingen tot het protestantisme.

Pretsch 1Ook Pretzsch werd tijdens de 30-jarige oorlog totaal verwoest (door de Zweden). Na de oorlog waren er rond het dorp nog maar 12 van de oorspronkelijk 146 boerderijen over. Ook alle omringende dorpen werden door de Zweden verwoest. De mensen hebben het wel over de Duitsers, maar de Zweden waren ook geen lieverdjes. Tot overmaat van ramp brak de pest uit. De familie Löser had weinig inkomsten meer en ging failliet. Het kasteel werd te koop aangeboden.

Pretsch straatbeeldTegenwoordig telt het dorp 1500 inwoners. Opmerkelijk gegeven was dat de (gekozen) burgemeester tijdens de laatste verkiezingen 100% van de stemmen kreeg.

Pretsch FähreNa ons bezoek aan Pretzsch fietsen we door naar de gierpont over de Elbe. Voor ons een mooie blauwe lucht, maar achter ons pakken donkere wolken zich samen.

 

 

Advertenties

Auteur: henk50

Ik ben GZ-psycholoog. Sinds 1975 werk ik in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s