Elbefietsen (2)

Met de regen valt het mee. Een paar spetters maar. Even later schijnt de zon weer. We stappen weer op de fiets en door afwisselend landschap komen we in Kemberg uit. Het dorp valt uit de verte al op door de hoge toren.

Kemberg 1Kemberg (6000 inwoners) heeft een bewogen geschiedenis. Dat geldt trouwens voor veel plaatsen in de regio. Als je de geschiedenis van de 16e en 17e eeuw leest denk je: het kon bijna niet erger. In die periode brak zeven maal de pest uit, werd de plaats meerdere malen getroffen door brand én door overstromingen van de Elbe, en werd Kemberg ook nog eens meerdere malen gedeeltelijk verwoest als gevolg van gevechten tussen de strijdende partijen in de Dertigjarige oorlog.

Kemberg 2Ooit streefde de plaats er naar om een echte stad te worden, er werd zelfs gebouwd aan stadsmuren, maar aan het eind van de Dertigjarige oorlog woonden er minder dan 100 mensen in de berooide plaats.

DDR kunstTegenwoordig is Kemberg een aardig, maar wel verstild plaatsje met een markant centrum dat een beschermde status heeft. Er staan mooie herenhuizen benevens een antiek stadhuis. In één van de zijstraten is een muurschildering uit de DDR-tijd behouden gebleven.

Dan zetten we koers naar ons volgende doel: Bad Schmiedeberg. De weg voert ons over de flanken van een reeks heuvels met af en toe een mooi uitzicht op het vlakke en zeer brede dal van de Elbe. In de verte zien we de torens van Lutherstadt Wittenberg.

Bad Schmiedeberg MarktplatzZeg ‘Bad’ en de Duitsers komen in groten getale aangesneld. Tenminste: voorzover ze dat kunnen. Nergens hebben we zóveel mensen met lichamelijke beperkingen in het straatbeeld gezien als in deze plaats. Het geneeskrachtige water schijnt voor van alles te helpen en maakt de dokter en de psychiater volkomen overbodig. Teneinde onze ziektekosten naar beneden te brengen drinken we beiden een beker leeg van het (zoute) geneeskrachtige mineraalwater.

Bad Schmiedeberg 2Het grote sanatorium bevindt zich in een parkachtige omgeving, compleet met palmbomen, aan de oostzijde van de plaats. Hier bevindt zich volgens de kaart ook een Radfahrerdenkmal. Ik dacht dat het een monument voor de gevallen fietser was. Maar het blijkt een eerbetoon te zijn aan de fietsende regimenten gedurende de Eerste Wereldoorlog.

 

Auteur: henk50

Ik ben GZ-psycholoog. Sinds 1975 werk ik in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s