Friedensreich Hundertwasser en Maarten Luther

Tineke zit in het bestuur van een stichting die een Luthers kerkgebouw in beheer heeft. Ze heeft dan ook iets met Luther (en met Lutherbier). 

Maar zeg je Hundertwasser, dan veert ze maximaal op. Haar hartslag gaat omhoog en de ogen beginnen te glanzen. Wat heeft Friedensreich Hundertwasser wat ik niet heb?

Lutherstadt Wittenberg Plattenbau reovatieWil je Luther en Hundertwasser combineren, dan moet je naar Lutherstadt Wittenberg fietsen. Met de trein kan ook: vijf kwartier vanaf Berlijn.

Wij fietsten naar Lutherstadt Wittenberg, vanuit ons vakantieadres een retourtje langs de Elbe, heen langs de zuidoever, terug langs de noordelijke oever. Twee maal Hundertwasser LW 2dertig kilometer, dus een goede 65-plus tocht. Daar staat een school die we al eerder van de buitenkant hadden gezien, nu wilden we ons verkleden als scholieren en gewoon naar binnen lopen.

Het Luther-Melanchton gymnasium in Lutherstadt Wittenberg was (als gebouw) een triest voorbeeld van de Plattenbau uit de DDR-tijd. Volgens het uniforme Erfurt 2 ontwerp (betonplaten werden slechts in enkele formaten gemaakt, alle Hundertwasser LW 4ontwerpen van gebouwden werden afgeleid van die leverbare maten). Alles voorspelbaar, van binnen en van buiten, rechte hoeken, alle ruimtes qua grootte vrijwel identiek: een paar honderd aan elkaar verbonden betonnen platen en ramen die tochtten, waardoor het er in de koude DDR-winters niet warm te krijgen was.

In 1997 stond men voor de keus: afbreken of ‘restylen’. Toen kwam men op het idee om de Weense architect en kunstenaar Friedensreich Hundertwasser te vragen. Op allerlei plekken in Europa heeft hij saaie betonkolossen omgetoverd tot woon- of werkpaleizen. Eén van zijn uitgangspunten is dat er in ieder gebouw een boom moet staan.

Hundertwasser LW 6Daarnaast speelt kleur een grote rol bij zijn ontwerpen. En natuurlijk ook de vormgeving. Rechte hoeken zijn (bijna) taboe. Ook vloeren worden vaak gekleurd en versierd en soms zelfs golvend gemaakt. Een huis dat door Hundertwasser is verbouwd is één grote verrassing.

Hundertwasser LW 3Inmiddels hebben we de meeste gebouwen die door Hundertwasser zijn ‘verbouwd’ bezocht. In Wenen en in Magdeburg staan prachtige wooncomplexen. In Wenen maakte Hundertwasser zelfs van een saaie electriciteitscentrale een vrolijk huis.

Hundertwasser LW 5 (1)Het gymnasium in Lutherstadt Wittenberg is het enige schoolgebouw dat volgens de inzichten van Hundertwasser is gebouwd. Ondertussen heeft men in de omgeving ook enkele (resterende) Plattenbauflats een beetje naar de inzichten van Hundertwasser aangekleed (eerste foto).

Het Regenbooghuis in Valkenburg is het enige gebouw in Nederland dat door Hundertwasser is ontworpen. Maar er is nog een gebouw waarbij de inzichten van Hundertwasser leidraad waren: het gebouw van Aan de Stegge in Goor.

Advertenties

Auteur: henk50

Ik ben GZ-psycholoog. Sinds 1975 werk ik in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s