Halle (Saale)

Tussen 1990 en 2010 voltrok zich in het Oostduitse Halle een demografische ramp. Het aantal inwoners daalde in die tijd van 317.000 naar 230.000. Het waren vooral de jonge en hoogopgeleide mensen die vertrokken. De hele Halle 1infrastructuur stond te tollen op zijn benen. Het overheidsapparaat moest drastisch worden ingekrompen. Scholen raakten de helft van hun leerlingen kwijt. Het is dat het Westen tientallen miljoenen in de stad pompte, anders was de hele stad failliet gegaan. Halle wordt dan ook genoemd in het rapport ‘Shrinking Cities’. 

Asielzoekers

Pas de laatste jaren is het aantal inwoners meer stabiel. Nog steeds vertrekken er Duitsers uit de stad. Maar dat vertrek wordt gecompenseerd door de komst van ‘vreemdelingen’. Oftewel: hoe vluchtelingen en asielzoekers een kwijnende stad een nieuw perspectief geven. Op verschillende plekken zagen we (kennelijk) asielzoekers studerend in boeken om de Duitse taal een beetje machtig te worden.

Halle stationspleinWie denkt in Halle een trieste stad binnen te lopen heeft het mis. Het station (een belangrijk spoorwegknooppunt) is prachtig gerestaureerd en gemoderniseerd. Dan loop je even over een wat meer desolaat plein, maar als je de grote weg die langs het station loopt over bent gestoken kom je in een prachtige stad boordevol geschiedenis. Overal worden huizen gerestaureerd.

Franckeschen Stiftungen

Halle is ook geen grijze stad. Weliswaar wonen er veel ouderen, maar er is een Universiteit en er zijn drie hogescholen. Dus zie je ook veel studenten. Halle pedagogisch instituutEén er van heet de Franckeschen Stiftungen. Een enorm complex, dat zelfs op de lijst van het Unesco Werelderfgoed staat. Stichter van deze grootschalige ‘pedagogische academie’ was een zeer bewogen en piëtistisch predikant: August Hermann Francke. Toen hij een erfenis kreeg besloot hij al dat geld in te zetten voor de opvang van kwetsbare kinderen: weeskinderen en kinderen uit arme gezinnen.

Francke begon met de opvang van de kinderen in de pastorie, maar het werk breidde zich snel uit. Maar hij deed meer: hij vond dat de begeleiding ook didactisch en pedagogisch geschoold moest worden. En zo ontstond er één van de grootste pedagogische hogescholen in Duitsland. Tijdens het Nazi-regime stond de opleiding onder sterke druk en in de DDR-tijd was er helemaal geen ruimte voor dit type onderwijs. De DDR-overheid ging zelfs zó ver dat een deel van het zeer historische complex werd afgebroken omdat men vond dat er een grote weg rond de binnenstad moest worden aangelegd.

Halle MarktpleinHändel en chocolade

Je kunt een hele ochtend (een middag mag ook) doorbrengen in de binnenstad van Halle. Er staan prachtige huizen uit de periode van rond 1900, maar ook veel oudere gebouwen. Halle was de eerste stad in Duitsland met een tram en dat vervoer wordt nog steeds gekoesterd. Daarnaast staat er de oudste chocoladefabriek. Houd je van muziek: Georg Friedrich Händel heeft in deze stad gewerkt en wordt (als tegenhanger van Bach) hier hoog in ere gehouden.

Saale

Halle ligt aan de rivier de Saale. Dankzij dit water had de stad vroeger goede verbindingen en een sleutelpositie om het witte goud (zout) te kunnen transporteren naar alle delen van Europa.

Halle SaaleDe Saale is af en toe ondeugend, en dan staat de binnenstad van Halle onder water. Wij konden echter droogvoets door de stad wandelen. De rivier mondt uiteindelijk uit in de Elbe. Ook langs de rivier is het goed toeven. Halle is een omweg waard!

Advertenties

Auteur: henk50

Ik ben GZ-psycholoog. Sinds 1975 werk ik in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s