Sachsen-Anhalt (1)

Na een tussenstop in Weimar waren we voor de vijfde keer we met vakantie aan de Elbe. Twee keer een week aan de bovenloop van de rivier (Pirna bij Dresden), één keer aan de benedenloop (bij Hamburg) en nu voor de tweede keer érgens halverwege, in de deelstaat Sachsen-Anhalt.

Ooit was het de streek waar Martin Luther en Johann Sebastian Bach grote invloed hadden: hier vind je de eerste ‘rijkjes’ (steden, hertogdommen) die Protestants werden. Het is een gebied boordevol geschiedenis. Nergens in de wereld is zóveel Unesco werelderfgoed te vinden als in deze kleine deelstaat. Toch hebben toeristen het gebied niet echt ontdekt, die reizen meteen door naar Berlijn of Dresden. Sachsen Anhalt is de streek waar je doorheen komt tussen Hannover en Berlijn, op ruim een uur rijden van Berlijn. 

cropped-cropped-cropped-panorama-met-veerpont-blogkop.jpgDe deelstaat Sachsen-Anhalt telt 2,2 miljoen inwoners, en meet 20.500 km2 (2/3 van Nederland). Dat betekent ongeveer 100 inwoners per m2. De hoofdstad is Magdeburg, met 250.000 inwoners (iets kleiner dan Utrecht).

Landschap

Het gebied is vrij vlak, met zachtglooiend land, voornamelijk akkerbouw. In het zuiden vind je de Harz, met de Brocken als top boven de 1000 meter. De Elbe doorkruist de deelstaat, min of meer van zuidoost naar noordwest. Betonweg in de BördeEr is betrekkelijk weinig industrie. Grote steden vind je hier niet, de hoofdstad Magdeburg is met zijn 250.000 inwoners meteen ook de grootste stad.

Demografie: achteruitgang

Een ontwikkeling die al in de DDR-tijd begon is na die Wende in een stroomversnelling geraakt: het land raakt leeg. Het was ook één van de redenen waarom destijds de Muur werd gebouwd.

Magdeburg Neustadt 1Eén van de schattingen voor de hele DDR meldt dat de bevolking van de voormalige DDR in 2040 zal zijn gehalveerd vergeleken met 1990 (van 18 miljoen naar 9 miljoen inwoners). In die prognose ziet de toekomst van het platteland (en dus van Sachsen Anhalt) er helemaal ‘leeg’ uit. Er is zelfs een plan om een deel van Brandenburg op te kopen, alle mensen te laten verhuizen en het hele gebied aan de natuur over te laten… Er lopen nu al wolvenfamilies, dus dat past wel bij deze ontwikkeling.

Een minder sombere prognose noemt met betrekking tot Sachsen Anhalt dat de bevolking daar in 20 jaar tijds met 20% zal dalen. Dat heeft zijn weerslag op de huizenprijzen. Onze ‘pontbaas’ kocht een huis met vier slaapkamers, een zolder en een tuin voor 10.000 euro…

De enige uitzondering op de achteruitgang is de stad Magdeburg, waar het aantal inwoners gelijk blijft. Er is dus in de hele deelstaat geen enkele groeigemeente. Een Vinex-locatie is in deze streek ondenkbaar.

Platteland

Op het platteland daalt het aantal inwoners volgens deze prognose met tegen de 30%. Die sterke achteruitgang plaatst de deelstaat voor grote problemen. Neem alleen al het openbaar vervoer, de scholen, de winkels en de gezondheidszorg: al die voorzieningen zijn kwetsbaar geworden.

Zandfietspad bij TangerhütteInmiddels werd één derde van de ziekenhuizen gesloten. Spoorlijnen zijn opgeheven. In sommige dorpen is de rijdende supermarkt inmiddels het enige contact voor de ouderen: ze kunnen niet meer met de bus naar de winkels in een andere plaats. We spraken ouderen die zich ontheemd voelen: in hun eigen dorp is er niets meer te doen, “alles ist weg!” De overheid adviseert om dan maar een auto te kopen. Maar hoe dan? “Vroeger konden we geen auto kopen en nu zijn we te oud om een rijbewijs te halen”, verzuchtte een mevrouw die wat bijverdiende in een aardbeienkraam.

Een deel van de bevolking is duidelijk tegen de komst van vluchtelingen, maar voor de demografische opbouw van de deelstaat is de komst van jonge mensen een uitkomst.

Advertenties

Auteur: henk50

Ik ben GZ-psycholoog. Sinds 1975 werk ik in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s