Kerkdienst in Weimar

Op zondag zijn we gewend om naar de kerk te gaan. We zijn in Weimar. Kerkgebouwen genoeg, maar er is niet overal een kerkdienst. Via internet vinden we een zogenaamde Freikirchliche Gemeinde. In Duitsland is dat zo ongeveer een samenvatting van alle kerken die niet Evangelisch Luthers en niet Rooms-Katholiek zijn.

De straat waar de kerk aan staat begint in het centrum, maar we moeten drie kilometer de heuvel op voordat we bij het kerkgebouw zijn. Al vóór de kerk valt ons iets op: er zijn koekjes en koffie, gewoon ‘aan de straat’. Een passerende fietser zou zómaar aan kunnen schuiven. Sommige mensen komen met koffie de kerk binnen.

In het kerkgebouw hangen allemaal tekeningen van dromen van mensen, jongeren en iets ouderen. De één wil bunjee jumpen, de ander wil een stacaravan, een derde wil vrede op aarde, een vierde wil een plek voor asielzoekers.

Baptistengemeente WeimarHet kerkgebouw is modern en oogt ruim. Een groot kruis is gemaakt van ‘schroothout’.

Er is geen preekstoel, wel een podium. Er is geen orgel, maar een band. De gemeenteleden hebben geen liedboeken, maar de teksten verschijnen op de beamer. Er zijn tientallen kinderen en veel jongeren. Het merendeel van de kerkgangers is dertiger. Er zijn nauwelijks mensen van boven de 50.

Het begin van de dienst wordt geleid door een vrouwelijk gemeentelid. Het lezen uit de Bijbel wordt gedaan door verschillende gemeenteleden. De kinderen krijgen speciale aandacht.

Maar waar is de dominee? Is er niet iemand die de regie in handen heeft? Die hadden we dus over het hoofd gezien, hij blijkt tussen de andere gemeenteleden te zitten en staat op uitnodiging op om een preek te houden. Geen toga, maar een oude spijkerbroek en een flodderig T-shirt.

De preek is helder en concreet toegespitst op het leven hier en nu. We zijn gewend dat de dominee een stuk uit de Bijbel uitlegt en dan een koppeling maakt naar de praktijk van het dagelijks leven. Hier gaat het omgekeerd: de dominee vertelt hoe het vaak voelt in het dagelijks leven en dan laat hij zien dat die situaties in de tijd van Paulus ook al voor kwamen. “Ben ik te jong om een rol te spelen in de kerk en als christen in de samenleving?”

Na afloop van de preek komen er nog veel meer gemeenteleden aan het woord. De mannen allemaal in korte broek en op sandalen. Er wordt vertelt over activiteiten in de afgelopen week en over plannen voor de komende week. De gemeente komt op zondag bij elkaar, maar ook door de week is er volop activiteit.

Na afloop  van de dienst blijven bijna alle kerkgangers napraten. Er is een speciaal kerkcafé. We praten nog wat na met enkele kerkgangers. Het ledental van de gemeente is de afgelopen jaren zó gegroeid dat het vijf jaar geleden gebouwde kerkgebouw te klein begint te worden. Er zijn volop activiteiten. Dit jaar trekt vooral de opvang van vluchtelingen de aandacht.

En de muziek? Er zijn maar liefst vier muziekbands die ingezet kunnen worden: slagwerk, piano, fluit, contrabas, viool … En dat op ruim 250 gemeenteleden (en iedere zondag een aantal gasten…) Een kerkelijke gemeente met veel talent dus.

Advertenties

Auteur: henk50

Ik ben GZ-psycholoog. Sinds 1975 werk ik in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog.

2 gedachten over “Kerkdienst in Weimar”

  1. Nog een aanvulling: in deze kerk is een altaarstuk van de hand van Lucas Cranach (begonnen door de vader, en voltooid door de zoon), waarin de boodschap van de Reformatie wordt verkondigd.

  2. Ik ben in Weimar niet op zondag naar de kerk geweest, maar op zaterdag aan het einde van de middag naar een vesper in de Herderkirche,(officieel Stadtkirche St. Peter und Paul); Luther heeft nog in deze kerk gepreekt. De naam Herderkirche komt van de theoloog en filosoof Johann Gottfried Herder; op het plein bij de kerk staat een standbeeld van deze Herder. De overdenking tijdens het vesper was een beetje somber van toon, in verband met de ontkerkelijking.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s