Persoonlijkheidsdimensie en gedrag

De Berlijnse hoogleraar Jens B. Asendorpf heeft veel onderzoek naar persoonlijkheidskenmerken gedaan. In één van die onderzoeken komt hij op basis van het clusteren van allerlei persoonlijkheidskenmerken tot een driedeling:

  • a) mensen die flexibel, veerkrachtig zijn,
  • b) mensen die alles onder controle willen houden,
  • c) mensen die weinig controle over zichzelf, hun gedrag en hun leven hebben.

Wat zijn de gevolgen van deze trekken voor het dagelijks functioneren? Die zijn wel enigszins voorspelbaar, maar ik geef een paar voorbeelden:

Flexibele kinderen en jongeren (a) presteren goed op school, mensen die alles onder controle willen houden presteren gemiddeld en jongeren met weinig controle over hun gedrag laten lage prestaties zien. Opnieuw een aanwijzing dat mogelijk niet het IQ, maar de volgehouden aandacht de belangrijkste factor is in het functioneren op school en later in de samenleving.

Voor ‘gedrag en vlijt’ krijgen flexibele kinderen (a) en overgecontroleerde kinderen (b) op school een goed cijfer. Kinderen die weinig remmingen hebben (c) laten veel moeilijker te hanteren gedrag zien en ze komen ook minder ijverig over.

Neiging tot depressie: mensen die alles onder controle willen houden (b) zijn veel vatbaarder voor het ontwikkelen van een depressie dan de andere twee groepen. Ze neigen ook veel sterker tot neuroticisme en obsessief-compulsief gedrag (dwanghandelingen).

Zowel de overgecontroleerde (b) mensen als de ondergecontroleerde mensen (c) hebben de neiging om de ander negatieve ‘attributies’ toe te kennen en dus ook om anderen te (ver)oordelen.

De mensen die weinig controle over zichzelf en hun gedrag hebben (c) neigen veel sterker naar agressie en delinquentie. De buitenwereld heeft last van hun ontremde gedrag.

Mensen die vanuit hun persoonlijkheid alles onder controle willen houden (b) zijn veel vaker  verlegen en meer alleen dan de andere twee groepen. Ze zijn doorgaans introvert

Auteur: henk50

Ik ben GZ-psycholoog. Sinds 1975 werk ik in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s