Jena

Als je in Weimar bent is het ook leuk om even Jena te bezoeken. Dat deden Schiller en Goethe ook graag, ze gingen er zelfs een tijdje wonen. Op zaterdag maakten we dan ook een Jenaplan.

Jena kende ik alleen van de Carl Zeiss lenzen die ik op diverse fototoestellen heb gehad. Dat is nog altijd een synoniem voor kwaliteit. En inderdaad: in Jena moet je zijn als het gaat op optiek.

Mellingen IlmAanvankelijk fietsen we heel rustig door het dal van de Ilm vanuit Weimar stroomopwaarts. Dat is in zuidwestelijke richting. Zo zouden we Jena nooit bereiken, want dat ligt ten zuidoosten van Weimar.

Als we het dal van de Ilm verlaten moeten we een tijdje klimmen. We krijgen aardige vergezichten te zien. Daarna volgt er een afdaling van ruim 5 kilometer naar het dal van de Saale, één van de zijrivieren van de Elbe.

Jena straatbeeldJena blijkt een bijzondere stad. De plaats heeft (voor ons) een prettige sfeer: het is een ‘kleine Grosstadt’, vergelijkbaar met Alkmaar. De voordelen van een centrumplaats, maar niet de massaliteit van de grote stad. Opmerkelijk is dat de stad (met ruim 100.000 inwoners) al een eeuw lang een tramlijnenstel heeft. Dat verwacht je niet bij dat aantal inwoners. Maar in de voormalige DDR hebben meer kleinere steden een tram, zoals Halberstadt (met 40.000 inwoners).

Jena MarktpleinOok Jena heeft mooie straten met gevels van rond 1900. Er staan ook historische gebouwen van veel vroeger datum in het centrum. De stad oogt ruim, mede dankzij parken en pleinen. Daarnaast vind je hier ook hoogbouw en moderne architectuur. Dat tekent een beetje de stad: in historisch opzicht belangrijk, maar ook van economisch belang, met daarnaast een eigen universiteit.

Bijzonder is dat de stad één van de warmste plaatsen van Duitsland is. De oorzaak is de ligging in het Saaledal, met de stad tegen de op het zuiden gelegen hellingen aan.

Krippendorf omgevingOp de terugweg volgen we nog een tijdje het dal van de Saale. Daarna slaan we een mooie weg de heuvels in, eerst klimmend langs de oever van een beekje en vervolgens verder omhoog om uiteindelijk prachtige vergezichten mee te kunnen maken.

In deze omgeving vind je veel monumenten die te maken hebben met de Franse overheersing en de strijd met de Fransen tussen 1806 en 1813. Deze herinneringen worden nog altijd levend gehouden door borden, monumenten en musea. Het zat de Duitsers kennelijk allemaal erg hoog.

Ondertussen begint het in het zuiden steeds nadrukkelijker te rommelen. Een fiets heeft geen kooi van Faraday, en om als bliksemafleider te functioneren op de toppen van de heuvels lijkt geen aantrekkelijk perspectief. Dus zoeken we onderdak in een plaatselijke herberg waar we een warme maaltijd nuttigen. Om ook te kunnen constateren dat die bui uiteindelijk aan ons voorbij ging. Het rommelde wel, maar de regen viel elders.

In de frisse avondlucht fietsen we door mooie landschappen terug naar Weimar. De fietsteller heeft er zo’n 80 km. bij opgeteld.

Advertenties

Auteur: henk50

Ik ben GZ-psycholoog. Sinds 1975 werk ik in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s