Prosopagnosie

Kijk, daar kun je mee thuis komen, met zo’n moeilijk woord.

Prosopagnosie is het verschijnsel waarbij mensen niet in staat zijn om gezichten te herkennen. Het is dus gezichtsblindheid.

Er zijn mensen die na een ongeluk of herseninfarct niet meer in staat zijn om gezichten te herkennen. Zoals de meneer in een programma met Oliver Sacks die zijn vrouw slechts herkende aan het rode lint in haar haar. Als de buurvrouw een rood lint in haar haar had gedaan zou deze meneer haar als zijn vrouw hebben gezien en was zijn vrouw door het lint gegaan. Hij herkende ook zijn eigen kinderen niet. Hij bedacht bij het zien van twee kinderen dat het zijn kinderen moesten zijn omdat ze voor zijn huis aan het spelen waren.

Peter, een man met autisme, herkende zijn moeder niet meer toen ze haar haar had geverfd. Later bleek dat hij ook geen foto’s herkende. Hij wist de weg in de wereld te vinden doordat hij sterk op kleuren reageerde. Het bruine gebouw was de dagbesteding, het blauwe gebouw het zwembad.

Gezichtsblindheid komt soms ook voor bij mensen in een vergevorderd stadium van dementie.

En tenslotte is gezichtsblindheid bekend bij sommige mensen met autisme.

Er zijn ook mensen die anderen niet herkennen als ze die ander tegen komen op een andere plek dan ze gewend zijn. Dat hebben we allemaal wel eens als we de mevrouw van de Hema in de trein tegen komen. Of de tandarts in zijn zwembroek op het strand.

Maar bij mensen met autisme gebeurt dat veel vaker. Zoals iemand met autisme die de begeleider van dagbesteding niet herkent op de woning. Dan klopt het plaatje gewoon niet meer…

Advertenties

Auteur: henk50

Ik ben GZ-psycholoog. Sinds 1975 werk ik in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog.

One thought on “Prosopagnosie”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.