Hechting en trauma (2)

Waarom voel ik me zo rot?

Als mensen psychisch ongemak ervaren willen ze weten wat daar de oorzaak van is. Ze denken dat ze – als de oorzaak bekend is – een heel eind verder zijn gekomen. De auteurs beschrijven in de bijdrage een mevrouw die in de WAO terecht is gekomen vanwege terugkerende burn-out klachten. Ze meent te weten wat de oorzaak van deze klachten is.

Inmiddels heeft mevrouw meerdere traumabehandelingen achter de rug. De klachten zijn echter gebleven. Volgens de auteurs zit het probleem niet in de ervaringen die ze noemt, maar in een verstoorde hechting. Ze had een kwetsbare moeder, waar ze als kind al voor wilde zorgen. Ze nam als dochter de ouderrol op zich, terwijl ze eigenlijk nog een kind was (parentificatie).

De oorzaak van de moeite die deze mevrouw heeft met relaties (echtscheiding, geen nieuwe relatie aan durven gaan) en het teleurgesteld zijn in het leven heeft niet zozeer te maken met wat mevrouw zelf als trauma benoemt. Het probleem ligt veel dieper: ze moest voor haar moeder zorgen op een leeftijd dat ze zelf zorg nodig had.

Dat laatste werd het onderwerp van de therapie. De volgens haar traumatische ervaringen die ze als kind heeft meegemaakt namen vervolgens in de behandeling slechts een zijdelings plekje in.

EMDR

Natuurlijk moeten trauma’s, voor zover mogelijk behandeld worden. Met name voor enkelvoudige trauma’s is er tegenwoordig een zeer effectieve behandeling: EMDR. Momenteel worden er met EMDR opvallend goede resultaten geboekt, ook bij mensen met zeer ernstige trauma’s. Deze behandeling dekt niet toe, maar legt juist open waar de problemen zijn ontstaan.

Maar het is ook belangrijk om je te realiseren dat een trauma niet dé oorzaak is van alle problemen. Mensen wijten hun ellende nogal eens aan een bepaalde gebeurtenis, terwijl er in werkelijkheid sprake is van veel stukjes uit het leven, die allemaal van invloed zijn op hoe je nu functioneert. Een niet te onderschatten factor is hoe je zelf als persoon in elkaar zit.

De gevolgen van negatieve ervaringen op jonge leeftijd verschillen aanzienlijk. Er zijn kinderen die weinig last lijken te hebben van wat ze vroeger hebben meegemaakt, terwijl anderen een volledige ‘psychiatrische invaliditeit’ oplopen: een ernstige persoonlijkheidsstoornis of zware posttraumatische klachten. Er wordt ook wel gesproken over een spectrum van psychische klachten.

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.