Wachtendonk

Na Nederland gaan we de grens over.

Niet zo ver, overigens, 15 km naar het oosten vanuit Venlo.

Vroeger vormden Limburg en de streek ten oosten van Limburg eigenlijk één gebied. Die geschiedenis vind je mooi terug in het Limburgs Museum (in Venlo). De streek tussen Maas en Rijn is regelmatig van eigenaar(s) verwisseld, maar politieke grenzen konden de onderlinge verbondenheid niet helemaal wegvagen. Limburgers en Duitsers uit de grensstreek spreken een vergelijkbaar dialect.

Wachtendonk 1Het is goed fietsen in de streek ten oosten van Venlo. Het is een zachtglooiend gebied met veel akkerbouw, boomkwekerijen, veldgewassen en percelen bos. Je kunt er heerlijk rustig fietsen, bij veel wegen staat: (verboden voor auto’s, maar) Anlieger frei. Het betekent dat je alleen plaatselijk verkeer tegen komt.

Midden in deze streek ligt Wachtendonk. Het is een oud stadje met een rumoerige geschiedenis. In de 15e eeuw behoorde het toe aan de Hertog van Gelre. Daarna bij de Zuidelijke Nederlanden. Voor het eerst werden hier door de Spaanse troepen bommen ingezet, waarbij het stadje totaal werd verwoest. In 1713 werd het door Pruisen ingelijfd.

Wachtendonk heeft een aardig centrum met een aantal historische huizen, maar ook een mooie omgeving met volop natuur.

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.