Limburg: Vlodrop

Vlodrop is zo’n plaats waar je speciaal naar toe moet fietsen, want normaal gesproken kom je hier niet.

De plaats ligt aan de rand van het Nationaal Park de Meinweg, een Nederlandse uitstulping in het Duitse land.

Vlodrop 007Toch vallen er over Vlodrop wel enkele bijzonderheden te vermelden. Zo heeft het dorp een station: Vlodrop Station. Dat ligt aan de spoorlijn van Roermond naar Rheijdt. Er mist een stukje van die spoorlijn, maar vanuit Vlodrop Station is het maar ruim een kwartier lopen naar Dalheim, waar je op de trein naar Mönchen Gladbach kunt stappen. Daar ligt heel Duitsland aan je spoorvoeten. Het spoor heeft de aandacht als tracé voor de IJzeren Rijn, de Betuwelijn voor de havens van Antwerpen. Maar de provincie Limburg ligt dwars. En een deel van de plaatselijke bevolking ook, getuige de borden IJzeren Rhein Nein! 

In 1954 werd bij Vlodrop begonnen met de bouw van de nieuwste staatsmijn, de staatsmijn Beatrix. Maar de productie is nooit op gang gekomen. Er worden meer witte bloemkolen in Noord-Holland gewonnen dan zwarte kolen in Vlodrop.

In de derde plaats werd Vlodrop bekend als centrum voor Transcendente Meditatie. Een voormalig klooster was de zetel van goeroe Maharashi Mahesh Yogi. De goeroe is niet meer, maar hij liet in Vlodrop een universiteit na. En eigen geld: de Raam. Het wetenschappelijk gehalte van de universiteit en de waarde van het geld staan nogal stevig ter discussie. Maar men kwam wel tot een interessante conclusie: “Gedurende drie afzonderlijke experimentele perioden (jan. 1979 en aug. en dec. 1981), toen de aantallen deelnemers aan het TM-Sidhi groepsprogramma in Nederland groter waren dan de vierkantswortel uit 1% van de bevolking (meer dan 400 personen), daalden de landelijke criminaliteitscijfers significant vergeleken bij de gemiddelde verandering in dezelfde maand (jan, aug. of dec.) over een periode van 10 jaar”. 

Maar dat is dus wel allemaal Vlodrop: een spoorlijn die geen spoorlijn is, een kolenmijn waar geen kolen gedolven worden, waar geld werd uitgegeven dat geen waarde had en waar een universiteit staat die op zijn minst nogal zweverig lijkt.

Advertenties

Auteur: henk50

Ik ben GZ-psycholoog. Sinds 1975 werk ik in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.