Verwaarlozing?

Hoe vaak zien tandartsen signalen van kindermishandeling of verwaarlozing? Daarover is in de vakliteratuur meerdere malen geschreven. Maar de cijfers en vooral de interpretaties verschillen aanzienlijk.

Eén van de signalen is het onregelmatig bezoeken van de tandarts of het vaak afzeggen van afspraken door ouders.

ACTA exterieurMaar neem nu de volgende situatie: Joshua is de zoon van een alleenstaande moeder uit een Afrikaans land. Hij heeft een verstandelijke beperking. Joshua is 10 jaar oud en is alleen toen hij vijf jaar oud was een keer bij de tandarts geweest. Bij Nederlandse ouders zien we dat als een signaal van verwaarlozing. Kinderen horen regelmatig door de tandarts gezien te worden. Dat zit ook in de basisverzekering.

De moeder van Joshua was oprecht verbaasd toen er een opmerking over werd gemaakt dat haar zoon al vijf jaar niet naar de tandarts was geweest. Dat was toch helemaal niet nodig? Je gaat naar de dokter als je medische klachten hebt, je gaat naar de tandarts als er problemen zijn met het gebit.

Voordat we tot een oordeel komen moet er dus eerst een culturele omslag gemaakt worden. Wat is de achterliggende gedachte dat deze moeder niet regelmatig met haar zoon naar de tandarts ging?

Inmiddels is aan moeder uitgelegd waarom regelmatig bezoek aan de tandarts voor kinderen gewenst is. En er zijn ook afspraken gemaakt voor het komende jaar.

Advertenties

Auteur: henk50

Ik ben GZ-psycholoog. Sinds 1975 werk ik in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.